‘MI SMO OVDJE‘

Macron nema mira ni u Nizozemskoj: Pogledajte kako se prosvjednik zatrčao prema njemu, spasilo ga osiguranje

Nezadovoljstvo mirovinskom reformom poremetilo je i prvi dan Macronova posjeta Nizozemskoj

Osiguranje svladalo prosvjednika koji se zatrčao prema Macronu

 Screenshot Twitter/

Pripadnici osiguranja morali su u srijedu svladati prosvjednika koji se zatrčao prema francuskom predsjedniku Emmanuelu Macron tijekom posjeta Nizozemskoj.

Incident se dogodio kada je Macron stigao na događaj na Sveučilištu u Amsterdamu. To je drugi put zaredom da mu je državni posjet poremećen prosvjedima, nakon višetjednih prosvjeda u Francuskoj protiv mirovinske reforme, koju je vlada progurala dekretom.

Prosvjednik je, oboren na tlo, na francuskom skandirao stih pjesme popularne na prosvjedima protiv mirovinske reforme, koji glasi: "Mi smo ovdje, mi smo ovdje, čak i ako Macron to ne želi, mi smo ovdje."

Francuski sindikati planiraju u četvrtak nove prosvjede na nacionalnoj razini protiv mirovinske reforme.

Ustavno vijeće u petak će reći je li zakon, i način na koji je donesen, u skladu s ustavom ili oporba može početi prikupljati potpise za organizaciju referenduma protiv njega. Dobije li zakon zeleno svjetlo, moći će stupiti na snagu, što se očekuje do kraja godine.

Nezadovoljstvo mirovinskom reformom, koja će pomaknuti dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine, poremetilo je i prvi dan Macronova posjeta Nizozemskoj.

Na skupu u utorak Macron je morao nadglasati muškarca koji je vikao da je francuska demokracija izgubljena, nakon čega je održao govor o europskom suverenitetu.

Macron je izložen i kritikama europskih i američkih saveznika zbog svoje vanjske politike.

Francuski dužnosnici nastoje ublažiti štetu nakon što je prošli tjedan rekao da Europa ne bi smjela zaoštravati sukob u vezi Tajvana, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a.

U tvitu u srijedu ponovio je da Europa mora biti samostalna.

"Europa koja brani svoje interese i vrijednosti i koja je gospodar vlastite sudbine, stvara radna mjesta i upravlja klimatskom tranzicijom, to je ono što mi gradimo", naglasio je.

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao ga je da se ulaguje kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:51