IZBORI U FRANCUSKOJ

Macron obećao više socijalne pravde, upozorio na opasna lažna obećanja

Ostalo je tek nešto više od tjedan dana do predsjedničkih izbora koji će se održati 10. travnja

Emmanuel Macron

 Thomas Coex/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je građanima više socijalne pravde i upozorio na rizik od neočekivanog rezultata predsjedničkih izbora, nalik brexitu, na prvom velikom skupu kojim je u subotu pokušao pridobiti demoralizirane glasače.

Ostalo je tek nešto više od tjedan dana do predsjedničkih izbora koji će se održati 10. travnja, a Macron se našao u obrambenoj poziciji jer čelnica krajnje desnice Marine Le Pen uživa sve veću potporu prema anketama.

"Pogledajte što se dogodilo s brexitom i mnogim drugim izborima: ono što se činilo nevjerojatnim, zaista se dogodilo. Ništa nije nemoguće", rekao je Macron na motivacijskom megaskupu s više od 30.000 ljudi.

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 24. travnja, a utrka između najizglednijih pobjednika, Macrona i Le Pen, postaje sve tješnja.

"Opasnost od ekstremizma je dosegnula nove razine jer su mržnja i alternativne istine u posljednjim mjesecima i godinama postale normalne. Navikli smo se u televizijskim emisijama gledati antisemitske i rasističke autore", dodao je Macron.

Premda se još pretpostavlja da će Macron osvojiti drugi mandat, ankete govore da je počeo gubiti potporu, što neki pomoćnici pripisuju njegovom programu koji uključuje konzervativne mjere poput podizanja dobi za odlazak u mirovinu na 65.

Macron je svoj dvosatni govor započeo nakon što je na pozornicu stadiona s 35.000 sjedala ušao poput rock zvijezde. Počeo je s dugim popisom postignuća i obećanja, poput otvaranja radnih mjesta u bolnicama i domovima za starije i nemoćne, što je očiti pokušaj da pridobije glasače lijevog centra, za koje ankete kažu da neće izaći na birališta.

"Naši životi, njihovi životi, vrijede više od profita", rekao je publici, ukravši poznati antikapitalistički slogan. Također je zatražio pljesak za učitelje i medicinske sestre.

Međutim, ostao je čvrsto pri svojem reformističkom programu rekavši da će Francuzi morati raditi dulje kako bi se te reforme i platile.

"Ne krijem činjenicu da ćemo morati raditi više", rekao je Macron, napadajući protukandidate poput Le Pen i krajnje lijevog Jean-Luc Melenchona koji su obećali smanjiti dob umirovljenja na 60 godina.

"Ne vjerujte onima koji kažu da će smanjiti dob umirovljenja na 60 ili 62 (godine) i da će sve biti u redu. To nije istina", dodao je Macron.

Bivši ljevičarski i desničarki premijeri i ostali stranački dužnosnici su prisustvovali skupu, na kojemu se našlo oko 30.000 ljudi.

Jedan simpatizer je rekao da mu se govor činio razočaravajućim.

"To je govor koji pokazuje da želi objasniti što će učiniti, no nedostajalo mu je inspiracije", rekao je Martin Rochepeau, 22-godišnji student.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:51