‘NOŽ U LEĐA‘

Macron podivljao na Australce: ‘Ulazite u nuklearni okršaj s Kinom! Mi smo u džungli i imamo 2 velika slona...‘

Optužba francuskog predsjednika stiže nakon što se vlada Anthonya Albanesea povukla iz ugovora o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/Afp/Profimedia/Ludovic Marin/afp/profimedia

Pariz je ponovno zaoštrio diplomatske odnose s Australijom. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ustvrdio je kako je Australija ušla u "nuklearni sukob" s Kinom odlučivši nabaviti podmornice na nuklearni pogon, piše Telegraph.

Optužba Macrona stiže godinu dana nakon što se Australija povukla iz ugovora s Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica - najavljujući da će joj Britanija ili SAD umjesto toga osigurati brodove na nuklearni pogon. No Macron je i dalje vjerovao kako će se nova australska vlada prikloniti ipak Francuskoj. Tako je još u četvrtak Macron inzistirao na tome da je dogovor s Australcima oko izgradnji francuskih podmornica "još uvijek na stolu".

Macron je novinarima u Bangkoku kazao i kako dogovor Australije s Francuskom "nikako ne može biti povod za sukob s Kinom jer se tu ne radi o podmornicama na nuklearni pogon".

"Izbor premijera Morrisona bio je suprotan našem planu, njime je ušao u nuklearnu konfrontaciju u Pekingu, odlučivši se opremiti podmorničkom flotom koju Australci nisu u stanju sami proizvesti i održavati", rekao je ovoga puta Macron.

Prošle je godine Macron optužio Scotta Morrisona, bivšeg australskog premijera, da mu je lagao jer ga do zadnjeg trenutka nije obavijestio da će ugovor biti otkazan, potez koji je francuski ministar vanjskih poslova nazvao "nožem u leđa ”. Macron je ponovio te tvrdnje ovog tjedna.

Iako su komentari bili usmjereni na Morrisona, najnovije kritike odnose se i na vladu aktualnog premijera Anthonya Albanesea.

Australija je obećala objaviti koji će oblik podmornice na nuklearni pogon kupiti do ožujka. Očekuje se da će se odlučiti za američki model, prije nego britanski.

Udar na francuske ambicije

Propast ugovora bio je veliki udarac ambiciji Francuske da djeluje kao protuteža u indo-pacifičkoj regiji, usred rastućih napetosti između Kine i SAD-a.

U petak je Macron inzistirao na tome da Francuska još uvijek ima važnu ulogu u tom području.

"Ne vjerujemo u hegemoniju, ne vjerujemo u konfrontaciju, vjerujemo u stabilnost", rekao je Macron u petak na forumu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Bangkoku.

Kazao je da bi Francuska – koja ima prekomorske teritorije u Indijskom i Tihom oceanu, uključujući Reunion, Novu Kaledoniju i Francusku Polineziju – trebala igrati važnu ulogu.

"Mi smo u džungli i imamo dva velika slona, ​​koji su sve nervozniji. Ako postanu jako nervozni i započnu rat, to će biti veliki problem za ostatak džungle. Potrebna vam je suradnja mnogih drugih životinja - tigrova, majmuna i tako dalje. Naša indo-pacifička strategija je kako osigurati dinamičnu ravnotežu u ovom okruženju", slikovit je bio Macron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2024 15:13