PRED VIJEĆEM EUROPE

MACRON POKRENUO RASPRAVU O IMIGRACIJI Istaknuo potrebu za mjerama protiv zaobilaženja ili uskraćivanja prava na azil

 
Emmanuel Macron
 Jean-Francois Badias / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio u utorak pred Vijećem Europe da će pravo na azil nestati ukoliko se ne poduzmu mjere borbe protiv zaobilaženja ili čak uskraćivanja tog prava.

U govoru pred parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe u Strasbourgu Macron je ponovo inzistirao na potrebi reforme "kontrole migracijskih priljeva" i zaštiti "prava na azil".

"Nismo realni ako nemamo hrabrosti suočiti se sa zahtjevom za kontrolom, koji su iskazali svi naši sugrađani, ako jasno ne vidimo da u brojnim slučajevima azil traže osobe iz sigurnih zemalja i da se danas pravo na azil često očito zaobilazi, čak i uskrati", dodao je.

"Ako dopustimo da pravo na azil postane predmetom odvraćanja i trgovine, ono će nestati", upozorio je francuski predsjednik.

On drži da je pravo na azil "jedna od naših najosnovnijih tekovina, onoga što jesmo i nastalo je na ovom kontinentu".

Prema podacima OECD-a Francuska je 2018. s gotovo 110.000 zahtjeva za azilom bila na vrhu uz Tursku (116.000) i Njemačku ( 162.000).

Iako je broj zahtjeva u Njemačkoj u padu, u Francuskoj je 2018. porastao za 20 posto drugu godinu zaredom zbog brojnih zahtjeva albanskih i gruzijskih građana, što francuske vlasti uglavnom smatraju neutemeljenima.

Emmanuel Macron je nedavno pokrenuo raspravu o imigraciji i ponovio da Francuska ne može prihvatiti sve ako ih želi dobro prihvatiti.

Ponovio je potrebu poduzimanja mjera na europskoj razini, posebice za zaštitu granica i raspodjelu migranata.

Također je ocijenio da ne treba popustiti pod pritiskom Turske, dok se nedavno pojačao priljev migranata na grčke otoke.

"S Turskom treba poraditi na poštivanju sporazuma EU-Turska iz 2016.", dodao je.

Atena je u ponedjeljak najavila da je spremna do kraja 2020. godine vratiti u Tursku oko 10.000 migranata.

Macron je pozvao i na jačanje Europe i njezinih vrijednosti kako bi se odgovorilo na "povratak velikih strahova" koji hrane fascinaciju autoritarnim režimima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 18:59