SUSRET DVOJICE PREDSJEDNIKA

Macron pozdravio 'prekretnicu' u odnosima s Varšavom

Emmanuel Macron i Andrzej Duda
 AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je u ponedjeljak "prekretnicu" u odnosima s Poljskom, smjestivši to u kontekst brexita.

"Želim da ovaj posjet i naši razgovori obilježe pravu prekretnicu u ulozi koju zajedno možemo imati za Europu budućnosti", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Duda je govorio o "proboju" i izrazio zadovoljstvo potpisivanjem programa poljsko-francuske suradnje u sklopu njihova "strateškog partnerstva".

On je uvjeren da bi nakon brexita "EU trebala poprimiti novi oblik, uz novu raspodjelu karata i novo otvaranje". "U sklopu EU uloge moraju biti preraspodijeljene", istaknuo je Duda.

Macron drži da treba ojačati europski projekt u koji se danas, nakon brexita, uvukla sumnja i učinila ga krhkijim.

Francuski predsjednik je izrazio želju da Francuska i Poljska razviju suradnju u području energije i vojne industrije i spomenuo planiranje europskog tenka o kojem je govorio i predsjednik Duda.

Macron je rekao da želi da se sljedećih mjeseci održi francusko-njemačko-poljski sastanak na vrhu "weimerskog trokuta".

Spomenuo je i sporne reforme pravosuđa u Poljskoj rekavši da je o tome razgovarao s Dudom i da želi intenzivniji dijalog između Varšave i Europske komisije.

Na pitanja Poljaka o francuskom otvaranju prema Moskvi i njegovim kritikama NATO-a, Macron je potvrdio privrženost Sjevernoatlantskom savezu i obvezi Francuske prema obrani istočnog krila te spomenuo sudjelovanje oko 4000 francuskih vojnika u vježbama i ophodnjama u tim područjima.

"Francuska nije ni proruska, ni antiruska, ona je proeuropska", zaključio je Macron i založio se za "zahtjevan politički dijalog" s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:00