FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron pozitivan na koronavirus, evo koji sve političari moraju u izolaciju zbog kontakta s njim

Prvi čovjek Francuske je u samoizolaciji, a mediji javljaju da će nastaviti obavljati svoje aktivnosti iz izolacije.
Emmanuel Macron
 Thomas Coex

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (42) pozitivan je na koronavirus, objavila je Elizejska palača u četvrtak.

Prvi čovjek Francuske testirao se čim je osjetio prve simptome. U kratkom priopćenju se ne navodi koje je simptome osjetio. Započeo je samoizolaciju koja bi trebala trajati sedam dana, a mediji javljaju da će nastaviti obavljati svoje aktivnosti iz izolacije.

Prema informacijama francuskog kanala BFMTV, predsjednik nije razvio ozbiljnije simptome.

U međuvremenu su mediji izvijestili o Macronovim kontaktima posljednjih dana. U srijedu je vodio sjednicu vlade te se sastao s premijerom Portugala Antóniom Costom. Imali su radni ručak u Elizejskoj palači uoči početka portugalskog predsjedanja EU-om. On je objavio da započinje samoizolaciju zbog kontakta s Macronom.

U ponedjeljak su na ručku u Elizejskoj palači bili španjolski premijer Pedro Sánchez, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te José Ángel Gurría, glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju u razvoj (OECD).

Ured premijera Sancheza izvijestilo je da obustavlja sve javne aktivnosti i započinje samoizolaciju do 24. prosinca.

Nekoliko najbližih suradnika Macrona, kao i njegova supruga Brigitte započeli su samoizolaciju. U samoizolaciju ide i predsjednik parlamenta Richard Ferrand, jer je naveden kao bliski kontakt, kao i francuski premijer Jean Castex. Macronova supruga u utorak se testirala na covid-19 prije odlaska u parišku bolnicu i bila je negativna. Zasad ne pokazuje simptome.

Predsjednik je otkazao sva putovanja, uključujući predstojeći posjet Libanonu, rekao je dužnosnik Elizejske palače.

image
Emmanuel Macron i Antonio Costa susreli su se jučer
Thomas Samson

Francuska je u utorak službeno izašla iz druge karantene, koju je sada zamijenio noćni policijski sat, od 20 do 6 ujutro.

Život je daleko od povratka u normalu, jer restorani i kazališta i kina ostaju zatvoreni do nove uredbe.

Francuzi su pozvani na oprez i pridržavanje mjere ograničenja kretanja prije Božića kako bi izbjegli novo razbuktavanje zaraze tijekom blagdana, u vrijeme kada se restrikcije malo popuštaju, osim za sektore ugostiteljstva i kulture.

Više od 58.000 ljudi je umrlo od početka epidemije u Francuskoj gdje je svakog dana bilo prosječno više od 10.000 novozaraženih.

Britanski premijer Boris Johnson, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, poljski predsjednik Andrzej Duda, princ Albert od Monaca, premijer Bugarske Bojko Borisov neki su od europskih čelnika koji su preboljeli covid-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:47