SASTANAK ČELNIKA

Macron primio Pompea: ‘To je normalno jer mandat Donalda Trumpa traje do siječnja‘

Macron se sastao s američkim državnim tajnikom sredinom dana u Elizejskoj palači bez prisutnosti kamera i novinara
 Ludovic Marin/POOL/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u ponedjeljak američkog državnog tajnika Mikea Pompea u nesvakidašnjem trenutku dok dosadašnji predsjednik Donald Trump još uvijek nije priznao poraz, a Pariz se već okrenuo prema novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

Macron se sastao s američkim državnim tajnikom sredinom dana u Elizejskoj palači bez prisutnosti kamera i novinara. Nešto ranije je i francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian razgovarao s američkim dužnosnikom.

Vlada je naglasila da je primila Pompea na njegovo traženje, u potpunom suglasju s ekipom novoizabranog predsjednika Joea Bidena dok Pariz želi obnovu transatlantskih odnosa prilikom promjene američke administracije.

"Normalno je da je državni tajnik primljen i uz poštivanje američkih institucija, jer mandat Donalda Trumpa traje do 20. siječnja", otkrio je jedna francuski diplomatski izvor.

Predsjednik Macron je bio jedan od prvih dužnosnika koji je čestitao Bidenu na pobjedi i zatim s njim telefonski razgovarao.

Dulje od tjedan dana od objave rezultata Donald Trump je u noći na ponedjeljak na Twitteru napisao da je "pobijedio na izborima".

Mike Pompeo je prije turneje po Europi i Bliskom istoku odbio priznati pobjedu Joe Bidena i najavio "glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji" i zatim je kritizirao strane čelnike koji su već kontaktirali s Bidenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 00:50