ZAPELI PREGOVORI

Macron razočaran zbog nedostatka napretka u nuklearnim pregovorima s Iranom

Pozvao je Raisija da donese ‘jasnu odluku‘ o povratku provedbi iranskih obveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine

Emmanuel Macron

 Lionel Bonaventure/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je razočaranje svom iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju zbog nedostatka napretka u razgovorima o nuklearnom sporazumu iz 2015., objavila je Elizejska palača u subotu navečer.

U lipnju je Teheran počeo uklanjati gotovo svu opremu agencije za nadzor, instaliranu u skladu s iranskim nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama iz 2015.

Francuski čelnik pozvao je Raisija da donese "jasnu odluku" o postizanju dogovora i povratku provedbi iranskih obveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015., priopćila je Elizejska palača.

Macron je rekao kako je uvjeren da je takav ishod još uvijek moguć, ali da bi se trebao dogoditi "što je prije moguće", priopćilo je francusko predsjedništvo.

Telefonski razgovor francuskog čelnika s Raisijem održao se u vrijeme dok su pregovori u Beču između Irana i svjetskih sila u zastoju još od ožujka.

Iransko predsjedništvo je priopćilo da je Raisi "osudio nekonstruktivna stajališta i akcije SAD-a i europskih zemalja" tijekom razgovora s Macronom u subotu.

Macron je također pozvao na oslobađanje četvorice francuskih državljana u Iranu.

Teheran je u svibnju priopćio da je uhitio francuske državljane zbog sumnje da su pomagali u organizaciji prosvjeda iranskih nastavnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:31