POKOPAO IDEJU

Macron rekao da će Putin ‘razmisliti o prijedlogu za Mariupolj‘, iz Kremlja stigla sasvim drugačija izjava

‘Ukrajinski nacionalisti moraju prestati s otporom i moraju položiti oružje‘, rekao je Putin Macron, kažu iz Kremlja

Vladimir Putin; izbjeglice napuštaju Mariupolj; Emmanuel Macron

 Afp

U razgovoru koji je jučer održao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija prekinuti bombardiranje i granatiranje Mariupolja samo kada se ukrajinske trupe predaju, poručili su danas iz Kremlja.

Elizejska palača je pak jučer poručila da je Putin "pristao razmotriti planove da se evakuiraju stanovnici iz Mariupolja". Konkretno, Francuzi su poručili sljedeće:

- Civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i mora im se pružiti prilika da napuste grad ako to žele. Također, mora im se omogućiti pristup humanitarnoj pomoći, vodi i lijekovima koji su im potrebni. Ova izrazito pogoršana humanitarna situacija povezana je s opsadom u kojoj grad drže ruske oružane snage.

Francuska, Turska, Grčka i još neke humanitarne organizacije predstavili su ruskom predsjedniku plan za evakuaciju stanovnika iz grada, kažu iz Elizejske palače

Francuski dužnosnici jučer su također poručili da je Putin Macronu kazao "kako će razmisliti o tom prijedlogu".

No, u interpretaciji razgovora između Macrona i Putina koju je danas javnosti servirao Kremlj, stvari se doimaju prilično drugačije. Naime, iz Moskve kažu da je Putin inzistirao da se "ukrajinski nacionalisti" moraju predati.

- Kako bi se razriješila humanitarna situacija u gradu, ukrajinski nacionalisti moraju prestati s otporom i moraju položiti oružje, rekao je Putin Macronu, kako prenose iz Kremlja

U izjavi iz Moskve dodaje se i da je Putin Macronu "iznio detaljne informacije o mjerama koje ruska vojska poduzima kako bi pružila humanitarnu pomoć gradu i osigurala sigurnu evakuaciju civila iz Mariupolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 15:42