‘NAJVAŽNIJA HITNOST‘

Macron s Rohanijem o Bejrutu: Potrebno izbjeći eskalaciju napetosti i uplitanje izvana

Francuski je predsjednik pozvao na pružanje potpore uspostavi vlade koja bi upravljala izvanrednim stanjem
Emmanuel Macron
 Daniel Cole/POOL/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u srijedu u telefonskom razgovoru s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem protiv "svakog vanjskog uplitanja" u Libanonu nakon razorne eksplozije prije osam dana poslije koje su uslijedili protuvladini prosvjedi.

Macron je podsjetio na potrebu izbjegavanja eskalacije napetosti te uplitanja izvana i pozvao je na pružanje potpore uspostavi vlade koja bi upravljala izvanrednim stanjem, navelo je predsjedništvo u priopćenju.

Također je naglasio važnost "hitnog djelovanja u okviru koji su postavili Ujedinjeni narodi tijekom Međunarodne konferencije podrške Bejrutu i libanonskom narodu".

Dvojica predsjednika su dogovorila jačanje suradnje u borbi protiv epidemije koronavirusa sljedećih tjedana.

Macron je i u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom spomenuo libanonsko pitanje i naglasio koliko je važno da stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a zajedno rade na smirenju u interesu stabilnosti Libanona i cijele regije, kao i na uspostavi vlade.

On je također pozvao Rusiju na sudjelovanje u mehanizmu koji je pokrenula Međunarodna konferencija podrške Bejrutu i libanonskom narodu koja je održana videokonferencijom pod okriljem UN i Francuske.

Moskva nije sudjelovala na tom međunarodnom sastanku tijekom kojeg je obećana hitna pomoć od 252,7 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:00