GOVOR U DEN HAAGU

Macron se nadglasavao s prosvjednicima: ‘Društvena rasprava vrlo je važna, ali ovo nije mjesto za to‘

Francuskog predsjednika prekidali su prosvjednici, a jedan je imao transparent na kojem je pisalo: ‘Predsjednik nasilja i licemjerja‘

Brigitte i Emmanuel Macron s nizozemskim kraljem Willemom-Alexanderom i njegovom suprugom Máximom

 Remko De Waal/Anp Via AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je u utorak u govoru u Nizozemskoj svoj poziv na jačanje "europskog suvereniteta". U željno iščekivanom govoru u glavnom gradu Den Haagu Macron je rekao da su i pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini jasno dali do znanja da Europa mora smanjiti svoju ovisnost kako bi zadržala svoj identitet.

"Pandemija i rat upravo su nas gurnuli u situaciju da otkrijemo da moramo smanjiti svoju ovisnost ako želimo očuvati europski identitet", rekao je Macron. "To znači da moramo moći birati svoje partnere i krojiti vlastitu sudbinu, a ne biti, rekao bih, puki svjedoci dramatične evolucije ovoga svijeta", rekao je.

To se može postići, rekao je Macron, "putem suradnje u skladu s našim duhom otvorenosti i partnerstva".

Macronove izjave tijekom njegovog dvodnevnog državnog posjeta Nizozemskoj dolaze usred oštrih kritika ranijih komentara o odnosu Europe s Kinom, Tajvanom i Sjedinjenim Državama.

Macron je prošlog tjedna rekao da bi Europa trebala izbjegavati uplitanje u sukob između Kine i Tajvana i da bi umjesto toga trebala postati treći pol između Kine i Sjedinjenih Država, najvažnijeg saveznika Tajvana.

Peking inzistira na tome da je Tajvan, samoupravna demokracija, dio njegova teritorija, iako Tajvan ima neovisnu vladu od 1949.

Napetosti rastu u Tajvanskom tjesnacu nakon sastanka tajvanskog predsjednika s američkim dužnosnicima u Kaliforniji, dok Peking nastoji međunarodno izolirati Tajvan.

U svom govoru u utorak, Macron je također podržao jaču, snažniju europsku industrijsku politiku usmjerenu na jačanje europske proizvodnje i smanjenje trgovinske ovisnosti o drugim dijelovima svijeta.

"SAD ima (industrijsku politiku) i jača je, Kina je ima. Treba nam europska industrijska politika", rekao je Macron.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/AFP

Francuski predsjednik istaknuo je da se EU uvelike oslobodio svoje energetske ovisnosti o Rusiji nakon ruske invazije na Ukrajinu i ustvrdio da Europa treba nastaviti tim putem.

"Moramo izgraditi novu strategiju koja će sve više smanjiti našu ovisnost i izgraditi više suvereniteta u energetici", rekao je Macron.

Njegov su govor na početku prekidali prosvjednici, što je navelo francuskog predsjednika da kaže da oni koji ne poštuju izborni proces i izabrane vođe dovode demokraciju u opasnost, prenosi Reuters.

"Gdje je francuska demokracija? Kad smo je izgubili?", vikao je jedan muškarac tijekom govora, dok su drugi izvikivali parole o klimatskim promjenama i mirovinskoj reformi. Jedan od prosvjednika imao je transparent na kojem je pisalo: "Predsjednik nasilja i licemjerja".

Macron se nekoliko minuta nadglasavao s prosvjednicima te rekao da je društvena rasprava "vrlo važna", ali da ovo nije mjesto za prosvjed. "Glasate i birate ljude... Suprotna strana je da morate poštivati institucije za koje su glasali ljudi", rekao je. "Onog dana kad pomislite: ‘Ne slažem se sa zakonom ... pa mogu raditi što god hoću‘ ... dovodite demokraciju u opasnost."

Macron i njegova supruga Brigitte stigli su u Nizozemsku ranije u utorak u prvi službeni državni posjet jednog francuskog predsjednika Nizozemskoj u 23 godine.

Par su u Amsterdamu dočekali nizozemski kralj Willem-Alexander i njegova supruga Máxima. Pozdrav s 42 topa brodova francuske i nizozemske mornarice također je dočekao francuskog predsjednika u Amsterdamu. Macronov itinerar za utorak uključivao je polaganje vijenca na Nacionalni spomenik žrtvama rata u Amsterdamu.

Macron se u utorak planira sastati s predstavnicima nizozemskog parlamenta u Haagu, a navečer bi trebao prisustvovati svečanoj večeri u Kraljevskoj palači u Amsterdamu.

Drugog dana njegova posjeta na rasporedu su konzultacije nizozemske i francuske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:44