FRANCUZI PRED TV-om

Macron se večeras obraća javnosti u vezi koronakrize, evo koje će biti glavne teme

Macronu su udarac nanijeli i prosvjedi protiv rasizma i policijskog nasilja potaknuti smrću Georgea Floyda u SAD-u
Emmanuel Macron
 Ludovic Marin

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratit će se u nedjelju navečer javnosti kako bi iznio bilancu koronakrize uoči nove faze popuštanja mjera izolacije te predstavio svoje planove za obnovu zemlje koja je pretrpjela veliku gospodarsku štetu zbog pandemije.

Macronovo obraćanje javnosti predviđeno je za 20 sati iz Elizejske palače i bit će četvrto od početka pandemije novog koronavirusa, koji je u zemlji odnio gotovo 30.000 života.

Macron bi prvo trebao govoriti o najvažnijim pitanjima, počevši od treće faze popuštanja izolacije koja bi trebala nastupiti 22. lipnja i omogućiti ponovno otvaranje restorana u pariškoj regiji te ublažavanje pravila za škole.

Pandemija je teško pogodila francusko gospodarstvo. Francuska središnja banka očekuje pad BDP-a od oko 10 posto ove godine i nezaposlenost veću od 10 posto do kraja godine.

Macronov pristup upravljanju krizom nije mu išao u prilog i popularnost mu i dalje pada, za razliku od premijera Edouarda Philippea. Moguća je i rekonstrukcija vlade, nakon drugog kruga lokalnih izbora 28. lipnja.

Macronu su udarac nanijeli i prosvjedi protiv rasizma i policijskog nasilja potaknuti smrću Georgea Floyda u SAD-u. Tisuće ljudi prosvjedovale su ponovno u subotu širom zemlje.

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u središtu Pariza. Na jednom transparentu koji su prosvjednici nosili na Trgu Republike pisalo je: „Nadam se da danas neću poginuti jer sam crnac”. „Ako sijete nepravdu, žeti ćete pobunu”, pisalo je na drugom.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner priznao je ranije ovaj tjedan da postoje „dokazane sumnje u rasizam” unutar francuskih agencija za provedbu zakona.

Njegovu izjavu kritizirali su policijski sindikati, kazavši da su policajci postali žrtve zbog duboko ukorijenjenih društvenih problema. Policija je održala vlastite prosvjede u gradovima širom zemlje ovaj tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:35