PRAVO NA KRITIKU

MACRON STAO U OBRANU DJEVOJKE KOJA JE OŠTRO KRITIZIRALA ISLAM Zbog prijetnji se morala ispisati iz škole: 'Blasfemija u Francuskoj nije zločin!'

 
Emmanuel Macron (desno) i Mila (lijevo u krugu)
 AFP/Youtube

Emmanuel Macron se uključio u polemiku oko tvrdnji školarke Mile o islamu, koje su podijelile Francusku. Macron je kazao da blasfemija nije zločin, piše The Guardian.

Francuski predsjednik je stao u obranu tinejdžerice koja je primila prijetnje smrću i morala se ispisati iz škole nakon što je na društvenim medijima objavila oštru kritiku religije, ponajprije islama.

Macronova intervencija dolazi u trenutku nakon što je njegov ministar pravosuđa Nicole Belloubet kritiziran zbog tvrdnji da je Milin napad na religiju 'napad na slobodu savjesti' iako je rekao da su prijetnje smrću 'neprihvatljive'.

Ovaj slučaj je izazvao veliku javnu debatu u sekularnoj državi s brojnom muslimanskom populacijom.

Djevojka je u međuvremenu prebačena u drugu školu.

- U ovoj debati smo izgubili iz vida činjenicu da je Mila adolescentkinja. Dugujemo joj zaštitu u školi i u njezinom svakodnevnom životu, kazao je Macron u intervjuu za novine Le Dauphiné Libéré.

Predsjednik je dodao da je pronalaskom nove škole za Milu 'država ispunila svoje dužnosti' i da djeca trebaju biti 'bolje zaštićena' protiv 'novih formi mržnje i maltretiranja na internetu koje mogu biti destruktivne'.

- Ta dužnost je odvojena od kritike religije. Zakon je jasan: imamo pravo na blasfemiju, da kritiziramo religiju i stvaramo karikature povezane s religijskim likovima. Republikanski poredak nije moralni poredak... ono što je zabranjeno je kreiranje mržnje i napad na dostojanstvo, dodao je Macron.

Slučaj Mile (16) iz okolice Lyona postao je svjetski poznat u siječnju kad je ona objavila prijenos uživo na svom računu na Instagramu gdje je govorila o homoseksualnosti. Pripadnik muslimanske zajednice je na Instagramu komentirao da je ona 'prljava lezbijka' i 'prljava drolja'. Ona je odgovorila objavom video uratka u kojem je snažno napala islam.

Na taj način je isprovocirala prijetnje smrću, a korisnici društvenih mreža su na internetu objavili njezine osobne podatke, među kojima i informaciju o tome koju školu pohađa. Javni tužitelj je protiv njezinih napadača otvorio istragu za 'prijetnje smrću, prijetnje počinjenjem zločina i maltretiranjem'. Pokrenuo je i posebnu istragu o tome je li ona 'isprovocirala vjersku mržnju', što je kažnjivo zakonom.

Abdallah Zekri, jedan od čelnika Francuskog vijeća za muslimansku vjeru, kazao je za Francuski radio: - Ova djevojka zna točno što je napravila... kako posiješ, tako žanješ.

Zekri je dodao da komentar djevojke ne spada pod slobodu govora nego je uvredljiv i provokativan. S druge strane, Mohammed Moussaoui, novi direktor Francuskog vijeća za muslimansku vjeru je kazao da kritika islama mora biti prihvaćena i nijedna izjava ne opravdava prijetnje smrću.

- Moramo prihvatiti sve debate i odbiti svaki oblik nasilja, napisao je Moussaoui.

Mila se pojavila na Francuskoj televiziji i kazala da ne žali zbog video uratka i da brani slobodu blasfemije. Također se ispričala onima koji prakticiraju svoju vjeru 'u miru'.

Predvodnica ekstremne desnice Marine Le Pen je branila tinejdžerku uz tvrdnju da ono što je Mila izjavila 'može biti smatrano vulgarnim, ali ne možemo prihvatiti da je u Francuskoj 21. stoljeća neki osuđuju na smrt'.

Ovaj slučaj je obnovio sjećanje na masakr u redakcijsi lista Charlie Hebdo 2015. godine, za koji su počinitelji tvrdili da je bio odmazda za karikature proroka Muhameda nekoliko godina prije, a koje su smatrane uvredljivima za veliki broj muslimana.

U sudskom procesu protiv lista Charlie Hebdo sudac je kazao: - U Francuskoj je moguće uvrijediti religiju, njezine likove i simbole... ipak, vrijeđanje onih koji su sljedbenici religije je van zakona, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:11