ZASJEDANJE UN-A

Macron: ‘Strategija maksimalnog pritiska SAD-a na Iran bez rezultata. Ustrajat ćemo na sporazumu‘

S britanskim i njemačkim partnerima ustrajati na zahtjevu da se Sporazum iz Beča 2015. u potpunosti poštuje, kazao je Macron
 AFP PHOTO/UNITED NATIONS/Rick Bajornas

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je u snimljenom govoru na zasjedanju Opće skupštine UN-a izjavio da američka strategija maksimalnog pritiska na Iran nije urodila plodom i odbacio je američke napore za vraćanje sankcija UN-a Teheranu jer je Washington izašao iz iranskog nuklearnog sporazuma.

"Strategija maksimalnog pritiska, koja se provodila nekoliko godina, nije omogućila okončanje iranskih destabilizirajućih aktivnosti niti je osigurala da on ne može doći u posjed nuklearnog oružja", rekao je Macron.

Macron je također rekao da Francuska i njezini europski saveznici Njemačka i Ujedinjena Kraljevina nisu spremni ni na kakve "kompromise" po pitanju njihovog odbijanja da podrže ponovnu uspostavu sankcija UN-a protiv Irana koju traži SAD. 

Umjesto toga, Macron inzistira na potpunoj primjeni međunarodnog nuklearnog sporazuma.

"I stoga će Francuska, zajedno s britanskim i njemačkim partnerima ustrajati na zahtjevu da se Sporazum iz Beča 2015. u potpunosti poštuje i nećemo prihvatiti nikakva iranska kršenja sporazuma", rekao je Macron.

Sjedinjene Države su noću na nedjelju jednostrano proglasile da su UN-ove sankcije Iranu ponovo na snazi i najavile da će kazniti sve koji ih budu kršili, izlažući se opasnosti od još veće međunarodne izoliranosti, ali i potičući napetosti u svijetu. 

U svom obraćanju Općoj skupštini, iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da SAD ne može nametnuti Iranu "ni pregovore niti rat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2020 03:08