ŠETNJA PARIZOM

Macron sve iznenadio: ‘Mislili smo da je snimka lažna, ali nije. Samo mafija i mi možemo natjerati šefa države da - pjeva!‘

Francuski predsjednik nakon obraćanja naciji na ulicama Pariza spontano je zapjevao sa skupinom mlađih muškaraca

Raspjevani Emmanuel Macron

 Screenshot/Twitter

Francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno je snimljen kako pjeva na ulicama Pariza nakon što je u obraćanju naciji branio svoju kontroverznu mirovinsku reformu koja je izazvala velike prosvjede, štrajkove i nerede u zemlji. Snimka je prvo bila podijeljena na Facebook stranici skupine "Projet Canto", posvećene očuvanju tradicionalnih pjesama, koja se ranije suočila s kritikama zbog ponude snimki pjesama iz doba nacističke Njemačke.

Mnogi korisnici interneta prvo su posumnjali da je snimka Macrona koji pjeva lažirana uz pomoć umjetne inteligencije ili na neki drugi način kada se prvi put pojavila, no osobe bliske Macronu rekle su da je snimka autentična.

"Predsjednik se opustio sa svojom suprugom (Brigitte Macron) nakon svog govora (u ponedjeljak navečer). Naišli su na grupu mladih ljudi koji su pjevali... pa im se on pridružio u pjesmi koja dolazi s Pirineja koju poznaje i voli", rekli su ti izvori, prenosi The Telegraph.

Napjev o kolibi

U noćnoj video snimci može se vidjeti Macrona kako na svom telefonu čita riječi pjesme "Le Refuge", napjeva o kolibi u planinskom lancu na jugozapadnoj granici Francuske sa Španjolskom, dok je okružen mlađim muškarcima u 20-im i 30-im godinama koji energično pjevaju.

Skupina pjevača prišla je Macronu i njegovoj supruzi tijekom improvizirane šetnje ulicom Rue de Rennes u 6. pariškom arondismanu (administrativno-upravna jedinica, dio departmana - Pariz je podijeljen u dvadeset arondismana, op.a.), a snimka je nastala 600 metara od La Rotonde, jedne od Macronovih omiljenih taverni koja je zapaljena tijekom nedavnog prosvjednog marša protiv njegove mirovinske reforme.

Projet Canto opisuje svoju misiju kao očuvanje tradicionalnih pjesama u digitalnom obliku, no ljevičarski list Liberation izvijestio je prošle godine da su ga osnovali i vode ekstremno desničarski aktivisti te da su u svojoj aplikaciji ponudili snimke pjesama koje su povezane s razdobljem nacističke Njemačke.

Spontano pjevanje

Macron "nije mogao u tom trenutku znati pozadinu svake osobe s kojom je razgovarao", rekla je, pak, jedna osoba iz pratnje francuskog predsjednika. Ova je skupina prošle godine za Liberation izjavila da su "političke pjesme dio povijesti pjesama, zato smo ih sačuvali", rekavši da u svom katalogu imaju i "krajnje ljevičarskih" pjesama.

Snimku je na Twitteru podijelio novinar Nicolas Boutin, suradnik ekstremno desničarskog tjednika Valeurs Actuelles, koji je rekao da je razgovarao s osobom koja je snimila Macrona. On je rekao da se spontano pjevanje dogodilo "nekoliko minuta nakon predsjedničkog obraćanja" te da su pjevači bili "članovi zbora Saint-Longin".

Kako stoji na internetskoj stranici, ansambl pjeva "sveti repertoar" i skladbe koje izražavaju "ljubav prema zemlji kroz regionalne pjesme". "Samo mafija i Projet Canto mogu postići da šef države pjeva! Učinimo da ova zemlja zapjeva!", napisali su nakon toga pjevači iz Projeta Canto na svojoj Facebook stranici.

Macron je, inače, i ranije pjevao pjesmu "Le Refuge" i to tijekom putovanja u Gornje Pirineje 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:12