ZATRAŽIO OPROST

Macron u Ruandi priznao ulogu Francuske u genocidu: ‘Samo oni koji su prošli tu noć mogu možda oprostiti‘

Macron je kazao da Francuska ima ulogu, povijest i političku odgovornost u Ruandi, ali da nije bila suučesnik u ubojstvima
 Ludovic Marin/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je rekao da priznaje ulogu svoje države u genocidu u Ruandi, tražeći oprost tijekom svog posjeta Kigaliju, prijestolnici te afričke države koja krivi i Francusku za masovna ubojstva 1994. godine.

„Samo oni koji su prošli tu noć mogu možda oprostiti“, rekao je Macron u memorijalnom kompleksu Gisozi u kojem je pokopano 250 tisuća žrtava genocida.

„Ponizno i s poštovanjem stojim uz vas danas i stigao sam kako bi priznao opseg naših odgovornosti“.

„Francuska ima ulogu, povijest i političku odgovornost u Ruandi“, ostala je „uz genocidni režim“, no „nije bila suučesnik“ u ubojstvima, rekao je Macron, a prenosi Le Monde.

Posjet francuskog čelnika dolazi nakon što je u ožujku francuski istraživački odbor objavio izvješće u kojem stoji da je kolonijalni stav zaslijepio francuske dužnosnike u Ruandi te da francuska vlada ima „ozbiljnu i veliku“ odgovornost jer nije predvidjela tamošnje krvoproliće.

U izvješću se pak tvrdi kako Francuska nije izravno kriva za smrt više od 800 tisuća Tutsija i Hutua, čega se Macron dotaknuo u svom govoru.

„Ubojice u močvarama, na brdima, u crkvama, nisu imali lice Francuske. Francuska nije sudjelovala u tome“, kazao je francuski predsjednik, a prenosi agencija Reuters.

Predsjednik Ruande Paul Kagame, koji je ranije kazao da je Francuska sudjelovala u genocidu, prošli je tjedan rekao da izvješće „mnogo znači“ stanovnicima Ruande.

Oni „možda neće zaboraviti, ali će oprostiti“ Francuskoj zbog njezine uloge u tom sukobu, rekao je Kagame, pripadnik etničke skupine Tutsija i najmoćniji čovjek Ruande otkad je njegova vojska pobunjenika stala na kraj ubijanjima koje su provodile skupine vjerne vladi Hutua.

Macron, koji pokušava udaljiti Francusku od njene kolonijalne ostavštine, u travnju je pristao otvoriti arhive o Ruandi bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda koji je bio na vlasti u doba genocida.

Nedugo potom Ruanda je objavila svoje izvješće u kojem stoji da je Francuska bila svjesna da je genocid u pripremi te da ga je omogućila time što je nastavljala podržavati tadašnjeg predsjednika Juvenala Habyarimanu.

Upravo je rušenje Habyarimaninog zrakoplova, pri čemu je on poginuo, pokrenulo 100 dana pokolja, piše agencija Reuters.

„Francuski dužnosnici su naoružavali, savjetovali, obučavali, opremali i štitili vladu Ruande“, stoji u tom izvješću, pa se dodaje da je Francuska godinama pokušavala prikriti svoju ulogu.

Elizejska palača u petak je objavila da će Macron imenovati novog veleposlanika u Ruandi, prvog od 2015. godine.

Ulice Kigalija, prijestolnice te afričke države, u četvrtak su bile mirne, bez postavljenih natpisa ili zastava, uobičajenih u vrijeme posjeta inozemnih čelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:50