PRITISNUT PROSVJEDIMA

Macron u strahu od francuskih seljaka: ‘Tražim od EU da regulira uvoz iz Ukrajine i fleksibilnija pravila‘

Slični prosvjedi seljaka izbili su u više europskih zemalja, uključujući Njemačku i Poljsku
 Pascal Pochard-casabianca/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je rekao kako želi da Europska unija regulira uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i da dopusti fleksibilnija pravila o uzgoju u Uniji kako bi se smirili prosvjedi francuskih poljoprivrednika.

Macron je to rekao tijekom državnog posjeta Švedskoj dok su poljoprivrednici parkirali traktore na autocestama u Francuskoj i palili bale sijena djelomično blokirajući pristup zračnoj luci u Toulouseu.

Slični prosvjedi seljaka izbili su u više europskih zemalja, uključujući Njemačku i Poljsku, uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojima se očekuje veći broj glasova za krajnju desnicu, za koju su seljaci sve važnije biračko tijelo. Prosvjede su za veljaču najavili i španjolski poljoprivrednici.

Macron je rekao da Francuska želi "imati jasne mjere za uvoz iz Ukrajine jer danas imamo stvari koje i količinom i kvalitetom destabiliziraju europsko tržište piletine ili žitarica".

Seljaci u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU-u, kažu da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni pretjeranim propisima o zaštiti okoliša i da se suočavaju s nepoštenom konkurencijom iz jeftinog uvoza.

"Što god da se dogodi, odlučni smo ići do kraja", rekao je farmer Jean-Baptiste Bongard dok se masa seljaka okupljala oko vatre na autocesti u Jossignyju blizu Pariza.

Autocesta je blokirana traktorima u ranim jutarnjim satima.

"Ako pokret treba trajati mjesec dana, onda će trajati mjesec dana", rekao je Bongard, koji je preuzeo obiteljsku tvrtku u srpnju i teško mu je konkurirati stranim proizvođačima koji ne poštuju iste propise.

Belgijski seljaci u utorak planiraju blokadu kontejnerske luke Zeebrugge, znak da se francuskih prosvjedi prelijevaju na druge zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30