SUKOB OKO TRAGEDIJE

Macron u Zagrebu, a Britanci ga napadaju sa svih strana: ‘Pogledaj ove prizore, ti si kriv za ovo!‘

Velika Britanija tvrdi da je druga strana odbila njihov prijedlog zajedničkih obalnih patrola

Olupina broda

 Francois Lo Presti/AFp

Britanski i francuski lideri razmjenjuju optužbe nakon što se u kanalu La Manche utopilo najmanje 27 migranata, što se smatra najsmrtonosnijim takvim incidentom u Kanalu nakon što je izbila migrantska kriza.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se nalazi u Zagrebu, sinoć je iz naše zemlje uputio telefonski poziv britanskom premijeru Borisu Johnsonu u kojem je rekao da očekuje punu suradnju britanskih vlasti u istrazi ovog slučaja kao i da se nada kako situacija neće biti iskorištena u političke svrhe.

Kako piše Guardian, vjeruje se da su na brodu koji je potonuo u srijedu bile 34 osobe. Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, pogibija najmanje 27 je najveća tragedija zabilježena u Kanalu od 2014. Britanski premijer odgovorio je pozivom da se Francuska odazove i da se uvedu zajedničke obalne patrole. Rekao je tom prilikom kako najnoviji incident najbolje dokazuje da francuski napori kako bi se kontroliralo stanje s njihove strane obale "nisu dovoljni".

image

Preživjeli migranti

Ben/AFP
image

Preživjeli migranti

Francois Lo Presti/AFP

- Imali smo mnogo poteškoća u uvjeravanju naših partnera, posebice Francuske, da se ozbiljnije bave ovom situacijom. Razumijem sve teškoće s kojima se Francuska suočava, ali želimo da rade više i da kvalitetnije surađujemo, kazao je Johnson.

U to vrijeme, britanski mediji kao da se natječu tko će više napasti Macrona koji je, po njihovom mišljenju, glavni krivac za situaciju u La Mancheu.

- Macron, ti si kriv za ovo - objavio je Daily Mail veliku naslovnicu na kojoj je prizor ostataka brodice s kojom su migranti pokušali doći do Engleske.

Guardian podsjeća kako Francuska već neko vrijeme odbija britansku ponudu o zajedničkoj obalnoj straži jer smatraju da bi to moglo ugroziti njihov nacionalni suverenitet.

Macron je pozvao na hitni sastanak Vijeća ministara EU te dodao da je nužno izdvojiti dodatna sredstva za europsku graničnu agenciju, Frontex. Francuska vlada u četvrtak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati ova problematika.

- Francuska neće dopustiti da Kanal postane groblje - kazao je. Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin, uputio je poziv Velikoj Britaniji rekavši kako odgovor na ovu krizu mora stići s njihove strane. A tamo se, pak, treba održati debata gdje će se razmotriti velik broj ilegalnih migranata koji u zemlju ulaze brodicama i gumenjacima.

image

Olupina broda

Francois Lo Presti/AFp
image

Prijevoz tijela poginulih migranata

Francois Lo Presti/ AFP

Britanski imigracijski ministar Tom Pursglove potvrdio je da je Johnson ponovio svoju ponudu o zajedničkim patrolama u kojima bi sudjelovala policija i granične snage. Rekao je da je najnovija tragedija pokazala kako dvije zemlje naprosto moraju poraditi na suradnji.

- Premijer Johnson i predsjednik Macron razgovarali su o tome večeras. To je nešto zbog čega možemo biti zadovoljni. Nadam se da će doći do dogovora o zajedničkim patrolama - rekao je.

Johnsonov glasnogovornik rekao je da su se dva lidera usuglasila kako su potrebni zajednički napori kako bi se spriječile nove smrti, a naglasili su i potrebu suradnje sa Nizozemskom i Belgijom.

Gradonačelnica obalnog grada Calaisa Natacha Bouchart istaknula je kako su Britanci odgovorni za ovu krizu i pozvala Johnsona da preuzme političku odgovornost jer je proteklih godinu i pol "cinično odlučio za sve kriviti Francusku".

image

Prosvjed u Calaisu

Francois Lo Presti/AFP
image

Prosvjed u Calaisu

Francois Lo Presti

Kanal La Manche između Francuske i Velike Britanije jedan je od žarišta ilegalnog transporta migranata. Četiri krijumčara za koje se vjeruje da su sudjelovali u tragediji su uhićena. Izbjegličke organizacije apeliraju na vlasti da otvori sigurne rute za tražitelje azila kako se ne bi morali izlagati opasnosti prijelaza morskim putem. Čelnik Vijeća izbjeglica Enver Solomun pita "koliko se još tragedija mora dogoditi prije no što vlasti promijene svoj pristup?".

- Svakog dana ti su ljudi prisiljeni napustiti svoje domove, bez vlastite krivnje. Kucnuo je čas da okončamo ovu okrutnu i neučinkovitu praksu tjeranja i kažnjavanja onih koji samo žele sigurnost u našim zemljama - kazao je.

Iste scene i nakon tragedije: Desetke migranata britanska obalna straža izvukla iz vode i ovog jutra

Guardian piše kako je samo ove godine u malenim brodicama do Velike Britanije preko kanala dospjelo gotovo 26 tisuća ljudi, tri puta više nego lani. Očekuje se da će se pritisak na Veliku Britaniju smanjiti tijekom hladnijeg vremena, no to se zasad pokazalo netočnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2021 12:48