NEMIRI U IRANU

Macron zatražio od Rohanija da pokaže suzdržanost

Emmanuel Macron
 Stoyan Nenov / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od iranskog kolege u telefonskom razgovoru u utorak da pokaže suzdržanost u postupanju s prosvjednicima, priopćio je Macronov ured.

U priopćenju iz Elizejske palače se kaže da je Macron izrazio zabrinutost predsjedniku Hasanu Rohaniju oko broja mrtvih u šestodnevnim prosvjedima, te mu je naglasio da se moraju poštivati sloboda govora i prosvjeda.

Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian odgodio je planirani posjet Teheranu do kojeg je trebalo doći ovaj tjedan, objavila je također Elizejska palača.

Iranski mediji objavili su da je Rohani zatražio od Francuske da djeluje protiv terorističke skupine koja ima sjedište u Francuskoj i umiješana je, po njemu, u prosvjede u Iranu.

"Kritiziramo činjenicu da jedna teroristička skupina ima sjedište u Francuskoj, radi protiv iranskog naroda i potiče nasilje, Očekujemo od francuske vlade da djeluje protiv te terorističke skupine", rekao je Rohani Macronu, po izvješću državne iranske televizije.

Tu skupinu pod nazivom Mudžahedini naroda iranske vlasti smatraju povezanom sa Saudijskom Arabijom, koja je regionalni neprijatelj Irana.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je u utorak izrazilo zabrinutost zbog brojnih žrtava i uhićenja u prosvjedima u Iranu.

U priopćenju ministarstva stoji da "francuske vlasti pozorno prate razvoj stanja u Iranu. Pravo na slobodne prosvjede temeljno je ljudsko pravo, a isto je sa slobodnim protokom informacija."

Velik val prosvjeda protiv gospodarskih poteškoća u zemlji i protiv aktualnih vlasti, bez presedana još od 2009., diljem Irana počeo je prije šest dana. U njemu je dosad smrtno stradala 21 osoba, među kojima 16 prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:21