COP27 U EGIPTU

Macron želi stvoriti pritisak na SAD i Kinu da ‘plate svoj dio‘ pomoći siromašnim državama

Tvrdi kako su Francuska i Europa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je na marginama klimatskog skupa COP27 u Egiptu rekao da želi stvoriti pritisak na "bogate neeuropske“ zemlje, posebice SAD i Kinu, kako bi platile svoj dio pomoći siromašnim državama suočenima s klimatskim promjenama.

"Moramo imati SAD i Kinu“ potpuno uključene u pitanje smanjivanje emisija stakleničkih plinova i financijske solidarnosti, rekao je Macron u Šarm El Šeik tijekom susreta s mladim Francuzima i Afrikancima posvećenima klimatskom aktivizmu.

Macron tvrdi kako su Francuska i Europa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija, no da veće zemlje moraju brže postići ugljičnu neutralnost, prenosi agencija France Presse.

Na dnevni red skupa u Egiptu stavljeno je pitanje "gubitaka i šteta", mehanizma odšteta siromašnijim državama za nošenje s posljedicama klimatskih promjena, a govorit će se i o neispunjenom obećanju o 100 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju za zelenu tranziciju.

Macron je rekao kako "Europljani plaćaju“, no da su "oni jedini koji to čine“.

Stoga se mora "stvoriti pritisak na bogate neeuropske zemlje i poručiti im da moraju platiti svoj dio“, zaključio je francuski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 16:00