i on se tamo školovao

Macronov udar na elitu i establišment: Zatvara uglednu školu, pozadina svega jako je zanimljiva

‘Ako želimo izgraditi društvo jednakih mogućnosti i nacionalne izvrsnosti, moramo promijeniti pravila‘, kaže francuski predsjednik
French President Emmanuel Macron is seen on a TV screen as he speaks during a televised address on the new Covid-19 restrictions from the Elysee Palace in Paris on March 31, 2021. (Photo by Ludovic MARIN/AFP)
 Ludovic Marin

Predsjednik Emmanuel Macron zatvorit će elitnu francusku Državnu školu za javnu upravu (Ecole National d’Administration, ENA), nadajući se kako će time dobiti nekoliko biračkih glasova više uoči skorašnjih predsjedničkih izbora.

ENA je prestižna škola, tzv. grande école, kroz koju su prošli mnogi državnici, uključujući i samog Macrona.

Osim bivših premijera Jeana Castexa i Édouarda Philippea, neka od poznatih imena koja su pohađala ENA-u su bivši predsjednici Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac i François Hollande, ministar financija Bruno Le Maire, bivši direktor Svjetske trgovinske organizacije Pascal Lamy i bivši predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet.

Školu je 1945. osnovao Charles de Gaulle s idejom da zaustavi nepotizam i učini državnu službu demokratičnijom, ali je u međuvremenu postala zaštitni znak političke elite i establišmenta.

image
Charles de Gaulle u posjetu National School of Administration (ENA)
Afp/Afp/Profimedia

Tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, oko 45 posto učenika ENA-e dolazilo je iz obitelji koje pripadaju višem staležu. Posljednjih nekoliko godina taj postotak značajno je narastao, pa je tako u razdoblju od 2005. do 2014. postotak bio na oko 70 posto, dok je broj učenika koji dolaze iz radničkih obitelji pao na samo šest posto.

Ideju o zatvaranju škole navodno su potaknuli prosvjedi "žutih prsluka" 2018. Demonstranti su tada prozivali vladajuće, od kojih su mnogi bivši studenti ENA-e (énarques) da ne razumiju probleme i potrebe "običnih" Francuza, posebno onih koji žive izvan većih gradova.

Macron je namjeravao najaviti zatvaranje škole u travnju 2019. godine, ali ga je u tome prekinuo požar katedrale Notre-Dame, piše LeMonde.

Tekst govora ipak je procurio u javnost. Između ostalog, u tekstu se francuski predsjednik htio dotaknuti razloga za zatvaranje poznate škole.

"Ako želimo izgraditi društvo jednakih mogućnosti i nacionalne izvrsnosti, moramo promijeniti pravila za zapošljavanje, karijeru i pristup višim razinama državne službe. Zbog toga ćemo promijeniti sustav obuke, odabira i razvoja karijere ukidanjem ENA-e i nekoliko drugih institucija", stoji u govoru.

Škola se brani od optužbi i tvrdi da većina njezinih diplomanata završi podalje od očiju javnosti, gradeći "tihu i korisnu karijeru u državnoj službi, ne prepoznajući se u stereotipima škole". Također tvrde da je socioekonomski profil ENA-e bolji od nekih drugih elitnih francuskih visokoškolskih ustanova.

Kritičari pak tvrde da francuski sustav grande école, a posebno ENA, stvaraju intelektualno briljantne, ali potpuno izvan dodira sa stvarnošću vladajuće elite.

Inače, studenti koji žele upisati ENA-u trebaju položiti prilično zahtjevan pismeni i usmeni ispit, pokazati razumijevanje javnih financija i uloge javnih institucija u društvu. Škola godišnje upiše manje od 100 studenata. Nakon diplome, studenti dobivaju radno mjesto s obzirom na ostvareni akademski uspjeh. Oni najbolji obično se priključe Državnom vijeću, Financijskom inspektoratu i Revizorskom sudu, dok oni niže rangirani odlaze na manje prestižna mjesta javne službe, piše Guardian.

Čini se kako je vrijeme najave zatvaranja škole Macron strateški izabrao s obzirom na to da su izbori pred vratima, a Marine Le Pen mu puše za vratom. Macron se nada kako će zatvaranjem škole pokazati da razumije i sluša potrebe "običnog" građanina.

Još uvijek nije poznato što će točno doći na mjesto ENA-e. Analitičari predviđaju da će nova škola imati za cilj privući socijalno raznolikiji raspon studenata, uvesti predavanja o sekularizmu, ekologiji i siromaštvu i olakšati prijave za ulazak u školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:54