POLA NUKLEARKI NE RADI

Macronova fatalna oklada: Mislio se najlakše u EU riješiti ruskih energenata, a državi mu sada prijete redukcije struje

Od 56 raspoloživih reaktora EDF-a, koji je najveći izvoznik električne energije u Europi, gotovo polovica trenutno nije u radu zbog kvarova, remonta ili nedostatka rezervnih dijelova

Emmanuel Macron

 Ludovic MARIN/POOL/AFP

Francuska bi ove godine zbog problema u radu njezinih nuklearnih elektrana mogla proizvesti 25 posto manje električne energije nego u 2021., tvrdi ugledni New York Times (NYT) upozoravajući kako bi se problemi francuskih nuklearki mogli odraziti i na ukupna energetska kretanja u Europi.

- Dok Europska unija pokušava prekinuti veze s ruskom naftom i plinom nakon moskovskog rata protiv Ukrajine, Francuska se kladila na svoje nuklearne elektrane kako bi prebrodila nadolazeću energetsku krizu. Ali ta industrija je pala u neviđenu energetsku krizu - navodi NYT, podsjećajući da Francuska oko 70 posto svojih godišnjih potreba za strujom ostvaruje u nuklearnim elektranama kojima upravlja kompanija EDF pod većinskom vlasničkom kontrolom francuske vlade.

Prema službenim podacima EDF-a, u sastavu te kompanije je 56 nuklearnih reaktora u 18 elektrana, što je daleko najveći potencijal nuklearki u EU te drugi, odmah iza SAD-a, na svijetu. No, NYT tvrdi da od 56 raspoloživih reaktora EDF-a, koji je najveći izvoznik električne energije u Europi, gotovo polovica reaktora trenutno nije u radu zbog kvarova, remonta ili nedostatka rezervnih dijelova.

Kao primjer spomenute tvrdnje, ugledni američki dnevnik navodi reaktor u nuklearci Chinon koji je 'zamrznut nakon zabrinjavajućeg otkrića pukotina u rashladnom sustavu'. Ta elektrana raspolaže s još dva reaktora koji su, navodi isti izvor, u radu.

Ostarjeli reaktori

U daljnjoj raščlambi poteškoća u radu francuskih nuklearki NYT ne navodi druge primjere osim Chinona, već podsjeća na upozorenje EDF-a s kraja prošle godine 'da više ne može jamčiti stabilnu opskrbu nuklearnom energijom, jer se borila da nadoknadi dvogodišnji zaostatak u potrebnom održavanju desetaka ostarjelih reaktora koji je odgođen tijekom zatvaranja zbog koronavirusa'.

- Inspekcije su otkrile alarmantne sigurnosne probleme, osobito koroziju i neispravne brtve za zavarivanje na ključnim sustavima koji se koriste za hlađenje radioaktivne jezgre reaktora EDF-a. Takva je bila situacija u atomskoj elektrani Chinon, jednoj od najstarijih u Francuskoj, koja proizvodi 6 posto nuklearne energije EDF-a - ističe američki dnevnik.

U prilog svojoj tvrdnji o pozamašnim poteškoćama EDF-a kad je u pitanju rad njezinih nuklearki, NYT navodi i odgode početka rada EDF-ovih nuklearki u Finskoj i Velikoj Britaniji.

- Nekoliko novih nuklearnih reaktora koje je EDF izgradio opterećeno je velikim prekoračenjem troškova i kašnjenjima. Reaktor s vodom pod tlakom izrađen od EDF-a u Hinkley Pointu, u jugozapadnoj Engleskoj, neće početi raditi do 2027., što je četiri godine zakašnjenja i prekasno da bi se pomoglo britanskom brzom prelasku s ruske nafte i plina. Najnovija finska nuklearna elektrana EDF, koja je počela s radom prošlog mjeseca, trebala je biti dovršena 2009. - navodi isti izvor.

Prelazeći na analizu posljedica EDF-ovih poteškoća u nuklearkama na francusku i energetiku EU, NYT tvrdi da proizvodnja nuklearne energije u Francuskoj ove godine bilježi najnižu razinu u gotovo 30 godina, gurajući, dodaje list, francuske račune za električnu energiju na rekordno visoke razine, baš u trenutku kada rat u Ukrajini potiče širu inflaciju. Dodaje se kako je i sam EDF u financijskim poteškoćama opterećen dugovima i nemogućnošću da, ističe NYT, zbog socijalnih mjera francuske vlade, naplaćuje tržišne cijene struje, kao i da isfinancira oko 51 milijardu eura potrebnih ulaganja u obnovu postojećih i izgradnju 14 novih reaktora u nuklearkama.

Redukcije i uvoz

- Umjesto da pumpa goleme količine električne energije u Britaniju, Italiju i druge europske zemlje koje se okreću od ruske nafte, Francuska se suočava s uznemirujućom perspektivom pokretanja stalnih isključenja struje ove zime i uvoza struje - zaključuje list.

Komentirajući za NYT trenutno stanje u francuskim nuklearkama Thierry Bros, energetski stručnjak i profesor na Pariškom institutu političkih studija, polazi od ocjene da za situaciju kada elektrane rade znatno ispod kapaciteta postoje dva rješenja.

- Morat ćemo ili prijeći na isključenje struje ili se vratiti na energiju koja ispušta CO2 u atmosferu, a to su ugljen ili prirodni plin - kaže Bros.

Podsjećajući da je godišnji kapacitet proizvodnje u francuskim nuklearkama 61,4 gigavata električne energije, NYT tvrdi da će, čak i ako se neki reaktori EDF-a koji sada nisu u radu uključe, francuska nuklearna proizvodnja bit 25 posto manja nego inače ove zime s, ističe list, alarmantnim posljedicama.

Poseban dio analize trenutne situacije u EDF-u ugledni američki dnevnik posvetio je poslovnoj suradnji te kompanije s Rosatomom, ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju koja, napominje NYT, nije obuhvaćena paketom sankcija koje su EU, SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici zaveli Rusiji. List podsjeća da je Rosatom dugogodišnji kupac komponenti EDF-a i najveći kupac parnih turbina francuske proizvodnje Arabelle, koje se nalaze u nuklearnim elektranama Rosatoma i EDF.

- Unatoč ratu, Francuska je poslovala kao i obično s Rusijom u nuklearnoj energiji, koja je ostala izuzeta od sankcija Europske unije. Predsjednik Francuske Emanuel Macron je u veljači podržao dogovor za EDF o preuzimanju poslovanja s turbinama Arabelle, u vrijednosti od 1,1 milijardu eura, od General Electrica, vraćajući proizvodnu tvrtku u francusko vlasništvo nakon što je GE kupio biznis Arabellea od Alstoma 2015. godine - ističe NYT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:51