INTERVJU ZA ECONOMIST

MACRONOVA OCJENA DA JE NATO U STANJU 'MOŽDANE SMRTI' BILA JE RISKANTNA, ALI POTREBNA 'Kad govorite istinu neizbježno je da izazovete napetosti'

Emmanuel Macron
 Ludovic Marin / REUTERS

Macronova otvorena ocjena da je NATO u stanju "moždane smrti" možda je uznemirila Europljane, no to je rizik s kojim se francuski predsjednik spreman nositi ako će to spriječiti da okreću glavu od sve opasnijeg svijeta, rekli su u petak francuski dužnosnici.

Emmanuel Macron je u razgovoru za britanski Economist upozorio da se Europa ne može više oslanjati na SAD i da treba preuzeti sigurnost kontinenta u svoje ruke.

Iako francuski predsjednik već dugo poziva Europu da se počne smatrati autonomnom "suverenom silom", njegova dijagnoza 70 godina starog NATO-a izazvala je niz reakcija. Njemačka kancelarka Angela Merkel prozvala ju je "predrastičnom".

No 41-godišnji Macron smatra kako su takve izjave potrebne da bi prodrmale Europu iz njezinog drijemeža uoči sastanka na vrhu NATO-a koji će se 4. prosinca održati u Londonu.

"Potpuno smo svjesni da je to riskantno", otkrio je jedan francuski dužnosnik za Reuters.

"Kad govorite istinu neizbježno je da izazovete razdraženost, napetosti i nekad podjele".

"To u početku može boljeti, no nekad postane temelj za buduće jedinstvo", zaključio je dužnosnik.

"Neke zemlje žele gurnuti ispod tepiha ono što se dogodilo u Siriji, a mi mislimo da je to ekstremno opasno".

Europa nije uspjela zaustaviti tursku ofenzivu u Siriji i ostala je zatečena naglom odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojsku iz te bliskoistočne države u kojoj su se protiv Islamske države borile i Francuska i druge europske zemlje.

Nelagoda na istoku

Macronova izjava posebice je izazvala nelagodu u istočnoj Europi koja SAD smatra jedinim sigurnosnim jamstvom protiv Rusije.

"Ne mogu reći da nas je to razveselilo", kazao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

Marko Mihkelson, potpredsjednik odbora za vanjska pitanja parlamenta Estonije, koja dijeli granicu s Rusijom, kazao je kako je Macron poslao "opasan signal".

"Macron možda čezne za Sjedinjenim Europskim Državama koje će imati svoju vojsku, no namjerno uništavanje transantlantskog saveza, nečega što nas ujedinjuje i pomaže nam da se djelotvornije suočavamo s opasnostima svijeta, to je jednostavno kretenski".

"Zabrinutost" je izrazila i Poljska koja se s Parizom dugo sukobljava oko obrambenih pitanja nakon što je 2016. otkazala vojni ugovor s francuskim Airbusom i umjesto toga se odlučila za američko naoružanje.

Nojevi

No francuski dužnosnici tvrde kako je Macron samo javno izrekao ono što je očito, te podsjećaju da je sam Trump ranije propitkivao američku predanost NATO-u, nazvavši ga "zastarjelim".

"Europljani su nojevi koji ne žele vidjeti da njihov voljeni svijet blijedi", napisao je na Twitteru francuski veleposlanik u Washingtonu Gerard Araud.

Dužnosnici odbacuju i da je Macron zauzeo antiamerički stav, sličan francuskom predsjedniku Charles de Gaulleu koji je sredinom prošlog stoljeća distancirao Pariz od tog saveza i zagovarao veću obrambenu suverenost Francuske i Europe.

"Jako marim za taj odnos i puno sam investirao u njega s američkim predsjednikom", rekao je Macron Economistu.

"No po prvi put smo suočeni s američkim predsjednikom koji ne dijeli našu ideju europskog projekta, a američka politika se razilazi s tim projektom. Moramo izvesti zaključke iz posljedica", dodao je.

Iako je Macron pokrenuo inicijative za jačanje europskih obrambenih sposobnosti, on tvrdi kako je njihov cilj nije zamjena NATO-a, no nije jasno kako on planira riješiti probleme NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:34