IZLAZNE ANKETE

Macronu prijeti tvrda kohabitacija, ljevica u prvom krugu dostigla njegovu koaliciju: ‘Potukli smo ih!‘

Rezultati glasanja u prvom krugu nisu dobar pokazatelj tko će na kraju u drugom krugu dobiti većinu

Jean-Luc Melenchon

 Stephane De Sakutin/Afp

Francuzi su danas izašli na birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora koji će biti ključni za drugi mandat Emmanuela Macrona, jer će rezultat odlučiti hoće li nedavno ponovno izabran predsjednik uspjeti provesti neke od svojih glavnih politika, kao što je podizanje dobi za umirovljenje te reforma sustava socijalne zaštite, piše The Guardian.

Za to mu treba većina u parlamentu. Međutim, povijesna koalicija stranaka ljevice, predvođena Jean-Lucom Mélenchonom iz Nepokorene Francuske, a u kojoj su i Socijalisti te Zeleni, ostvarila je odličan rezultat i dostigla Macronovu centrističku koaliciju Zajedno.

Mélenchonova koalicija NUPES (Nova popularna ekološka i socijalna unija) je, prema podacima agencija Ipsos/Sopra-Steria, u jednom trenutku čak imala 0,4 postotnih bodova više od Zajedno: 25,6 posto naprema 25,2 posto. Na kraju dana televizija TF1 i jednoj i drugoj koaliciji projicirala je 25,9 posto glasova. Izlaznost je k tome bila povijesno niska, samo 48 posto Francuza je glasalo.

Samo pola sata nakon prvih izlaznih anketa, Jean-Luc Mélenchon proglasio je da njegova koalicija vodi te je pozvao glasače da u što većem broju izađu na birališta u drugom krugu kako bi "definitivno odbacili katastrofalnu politiku većine koju predvodi gospodin Macron"

"Istina na kraju prvog kruga je da je vladajuća stranka potučena i poražena", kazao je Mélenchon.

Koliko se dvije koalicije razliku možda najplastičnije pokazuje pitanje dobne granice za umirovljenje: Macron je želi podići sa 62 na 65 godina, a Mélenchon bi granicu spustio na 60. Ankete uoči izbora davale su Macronovoj koaliciji najveći dio od 577 mjesta u parlamentu, između 260 i 320. Ali za apsolutnu većinu treba mu 289 mjesta, što će, izgleda, biti malo teže ostvariti kada glasanje ode u drugi krug u nedjelju.

Ako Zajedno ne uspije osvojiti većinu, bio bi to velik udarac za Macrona i značio bi mukotrpan uspon prema željenim reformama, uz vjerojatnu kupovinu suradnje od desničarskih stranaka ili preslagivanje u vladi. Nacionalni front Marine Le Pen, recimo, nada se osvojiti najmanje 15 mjesta. Projekcije nakon zatvaranja birališta davale su im između 20 i čak 45 mjesta. Republikanci, koji pripadaju blagom desnom centru, mogli bi na kraju, prema projekcijama, osvojiti između 50 i 80 mjesta u parlamentu.

Udružena ljevica pokazala se većim izazovom nego što se očekivalo i koalicija NUPES je postojano rasla u anketama, ali i tijekom današnjeg dana. Predviđalo se da bi mogli uzeti između 155 i 205 mjesta te postati glavna oporbena snaga u parlamentu.

Nakon rezultata prvog kruga, prema projekciji TF1 koalicija Zajedno mogla bi na kraju osvojiti između 275 i 305 mandata, a lijeva koalicija između 175 i 205. France Télévisions pak Macronovoj grupaciji daje između 255 i 295 mjesta, a NUPES-u između 150 i 190.

Birališta su se zatvorila u 20 sati, ali današnje glasanje, dakle, nije kraj - Francuska ima 577 okruga i iz svakoga se bira po jedan zastupnik, no zbog vrlo kompliciranog izbornog sustava najčešće svi okruzi idu u drugi krug. Obris novog saziva parlamenta znat će se stoga tek nakon toga drugoga kruga 19. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 04:00