PREDSJEDNIK U PROBLEMIMA

Macronu propada ugovor iz snova?! Dogovorio prodaju Rafalea Indiji, iz svega se izrodio skandal: ‘Niste mi platili!‘

Optužbe protiv kompanije za proizvodnju oružja Thales mogle bi ugroziti zemlji prijeko potreban francuski obrambeni sporazum s Indijom

Emmanuel Macron, borbeni zrakoplov Rafale

 AFP

Moćna francuska kompanija za proizvodnju oružja Thales suočava se s optužbama da je koristila tajni i nezakoniti sustav plaćanja posrednika kako bi osigurala unosne međunarodne ugovore.

Optužbe protiv Thalesa, konkretizirane tužbom na trgovačkom sudu u blizini Pariza, mogle bi ugroziti zemlji prijeko potreban francuski obrambeni sporazum s Indijom, piše The Telegraph.

Francuska vlada priprema se obraniti od tvrdnji koje proizlaze iz sudskih rasprava na temelju tužbe indijskog konzultanta za obranu Sanjaya Bhandarija, koji tvrdi kako ga je Thales angažirao da osigura ugovor od 2,4 milijarde eura za nadogradnju vojnih zrakoplova Mirage 2000 za indijsko ratno zrakoplovstvo. Ugovor je potpisan 2011. godine.

Bhandari traži od suda da naredi Thalesu da mu plati proviziju za koju kaže da mu tvrtka duguje. Sudski postupak je u tijeku, a presuda se očekuje kasnije ove godine.

Slučaj dolazi u trenutku kada Thales i francuski konzorcij pregovaraju s indijskom vladom o prodaji više vojnih borbenih zrakoplova Rafale.

No, razgovori su u vrlo osjetljivoj fazi jer bi Indija umjesto Rafalea mogla odabrati borbene zrakoplove F-35 od SAD-a.

Ako Francuska izgubi još jedan vrijedan obrambeni sporazum, nakon što je Australija zamrznula ugovor o podmornicama, što je posao u koji su se upleli Amerikanci i tako izazvalo ljutnju Pariza i veliko zahlađenje odnosa s Washingtonom, to bi mogao biti katastrofalan udarac za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kojega ove godine očekuju izbori.

Tražen zbog utaje poreza i pranja novca

Thales je odlučno opovrgnuo optužbe Bhandarija, tvrdeći da nikada nije potpisao ugovor s njim te da je sve u skladu s antikorupcijskim zakonima.

U svojim tvrdnjama, u koje je Telegraph imao uvid, Bhandari navodi da je od 2008. godine pomogao Thalesu u poslu nadogradnje zrakoplova Mirage tako što je omogućio sastanak s tadašnjim indijskim ministrom obrane. Tvrdi da mu je trebala biti isplaćena konzultantska naknada od 20 milijuna eura, ali mu je plaćeno samo devet milijuna eura.

Bhandari tvrdi da se sve to dogodilo zbog političkih čimbenika 2016. godine, kada je bio blizak indijskoj Kongresnoj stranci. U to vrijeme ga je, tvrdi, počela progoniti vladajuća stranka BJP, koja podržava indijskog premijera Narendru Modija.

Pobjegao je u Veliku Britaniju, gdje trenutačno vodi bitku protiv izručenja zbog stvari koje nisu povezane s ovom pričom te traži politički azil.

Bhandari je, naime, u Indiji tražen zbog navodne utaje poreza i pranja novca. Indija traži njegovo izručenje od Velike Britanije, a ročište će biti održano u Londonu u idućih nekoliko tjedana.

On tvrdi da su optužbe protiv njega dio zavjere pristaša BJP-a kako bi ga diskreditirali zbog njegovih veza s prethodnom indijskom administracijom.

No, optužbe koje će se pojaviti tijekom njegovog slučaja protiv Thalesa mogle bi posramiti francusku obrambenu industriju, koja je vrlo bliska s vladom.

'Tajna financijska shema'

U svom pismu Bhandari navodi da mu je François Dupont, tada generalni direktor tvrtke Thales India, rekao za razrađenu tajnu financijsku shemu u Indiji i Dubaiju koja je omogućila plaćanje tajnih provizija posrednicima.

"Ovaj aranžman je predstavljen kao standardna praksa unutar Thales grupe za plaćanje usluga komercijalnog posredovanja, uzimajući u obzir propise koji su na snazi ​​u Francuskoj", navodi se u tužbi.

Za raspoređivanje tih financijskih struktura navodno je bila zadužena posebna podružnica pod nazivom Thales Middle East & Africa. Među čelnicima Thalesa bili su Guy Delevacque, predsjednik Thales Air Systems, te François Dupont, tadašnji glavni direktor Thales India.

U početku je s Indijom dogovoreno da će Thales, kao dio ugovora o modernizaciji Miragea 2000, uspostaviti transfer tehnologije koji će koristiti lokalnoj indijskoj industriji. Dio dobivenih sredstava trebao je biti namijenjen za tu svrhu.

No, ta sredstva je Thales zapravo uglavnom koristio za neizravna plaćanja posrednicima koji su lobirali kod stranih vlada, tvrdi se u tužbi.

U tužbi se dalje navodi da je Thales, kako bi platio proviziju Bhandariju, dodijelio offset (dodatna oprema, logistika i usluge koje ide uz kupnju samog zrakoplova) ugovore dvjema tvrtkama sa sjedištem u Bangaloreu u Indiji.

'David protiv Golijata'

Tvrtke bi zadržale oko 25 posto cijene koju je Thales platio za usluge koje bi se mogle materijalizirati u inženjeringu ili savjetovanju.

No, zapravo je preostali iznos plaćen tvrtki sa sjedištem u Dubaiju pod nazivom UHY Saxena Consulting, stoji u tužbi, s time da ova tvrtka zapravo nije pružila nikakve usluge Thalesu, osim plaćanja naknada Bhandariju na određenim računima.

"Ovo fiktivno ekonomsko opravdanje koje je konstruirao Thales također je uključivalo provođenje revizije britanske tvrtke Ernst & Young. Dana 14. veljače 2019. Pierre-Marie Budin rekao je Bhandariju da će posrednička tvrtka uključena u financijski paket podvrgnuti reviziji od strane Ernst and Younga kako bi 'zaštitili svakoga'", kako se tvrdi.

Glasnogovornik Thalesa rekao je: "Thales odlučno poriče tvrdnje Sanjaya Bhandarija u vezi s iznosima koji su mu navodno dospjeli ili bilo koje drugo plaćanje njemu od strane Thales SA. Thales nikada nije potpisao ugovor s gospodinom Bhandarijem ili njegovim tvrtkama u vezi s ovim projektom. Thales se pridržava zakona i primjenjuje politiku nulte tolerancije na korupciju i trgovinu utjecajem. Program integriteta Grupe se redovito ocjenjuje i dopunjuje kako bi odražavao promjene u primjenjivom zakonodavstvu i najboljim praksama", izjavio je glasnogovornik Thalesa.

"Bhandari je pomogao Thalesu da dobije ugovor o nadogradnji Miragea. Ali Thales, moćna multinacionalna kompanija, je žrtvovao svog bivšeg partnera na oltaru indijske unutarnje politike i odbio njihovu stranu pogodbe. To je slučaj David protiv Golijata, ali znamo tko je na kraju pobijedio u toj borbi", rekao je jedan izvor blizak Bhandariju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:04