PAD DRONA U ZAGREBU

Mađari otkrili još jednu letjelicu? ‘Danas oko 12h ponovio se sličan incident, digli smo lovce Grippen‘

‘Zbog rata u Ukrajini je posebno važno da se takvi incidenti rješavaju mirno i promišljeno‘, reklo je mađarsko ministarstvo obrane

Gripeni Mađarskog ratnog zrakoplovstva (ilustrativna fotografija)

 ATTILA KISBENEDEK/AFP

Mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

Služba protuzračne obrane mađarskih oružanih snaga detektirala je u četvrtak navečer leteći objekt na svojim radarima, navodi se u priopćenju mađarskog ministarstva.

Objekt je kasnije identificiran kao bespilotna letjelica TU-141 koja je nedavno korištena kao meta za obuku, priopćilo je ministarstvo, dodajući da su i ukrajinska i ruska vojska koristile takve bespilotne letjelice.

Bespilotna letjelica već je bila detektirana u ukrajinskom zračnom prostoru, navodi mađarsko ministarstvo. Nakon što je ušla u mađarski zračni prostor njezinu putanju je pratila protuzračna obrana sve do izlaska iz zračnog prostora te zemlje, dodaju.

TU-141 bespilotni je izviđački dron iz sovjetskog doba.

Ministarstvo je priopćilo da se sličan incident ponovio u petak oko podneva u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Lovci Gripen poslani su da provjere zračni prostor u kojem je objekt detektiran, ali nisu pronašli letjelicu, navodi se.

"Zbog rata u Ukrajini je posebno važno da se takvi incidenti rješavaju mirno i na promišljen način", priopćilo je ministarstvo. Istaknuli su da Mađarska želi ostati izvan rata "čak i ako su takvi incidenti provokativne naravi" .

Ministar obrane Tibor Benko i šef vojske Romulusz Ruszin-Szendi u kontaktu su s hrvatskim kolegama i predstavnicima susjednih zemalja, dodaje se u priopćenju.

Zemlje u regiji istražuju slučaj i međusobno dijele informacije, ističu.

Ministarstvo je priopćilo MTI-ju da je oprezno s mogućim provokacijama i ne želi da se Mađarska uvlači u rat zbog bilo kakvih nepotrebnih mjera. Ministarstvo će stoga prvo ispitati je li letjelica sposobna nositi oružje, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:37