PUTINOV SAVEZNIK

Mađari traže da se odmah ukinu sankcije bivšem šefu Arsenala, kojeg se puno spominjalo i u Hrvatskoj!

Budući da nema poznatih poslovnih interesa u Mađarskoj, smatra se da je riječ o ispunjavanju Putinove želje

Putin i Alisher Usmanov

 Afp

Čuvatelj i branitelj lika i djela ruskog predsjednika Vladimira Putina u EU, mađarski premijer Viktor Orbán, nastavlja iskušanu taktiku blokiranja sankcija dok se ne ispune neki uvjeti koje je Moskva vjerojatno tražila. Ili je riječ o Orbánovim interesima.

Politico.eu javlja da su mađarski predstavnici na pregovorima zatražili da se s popisa sankcioniranih, koji bi trebao biti produljen na sljedećih šest mjeseci, ukloni nekoliko imena. Dva iskaču: Ališer Usmanov i Mihail Fridman. Signal dubinske razlike pristupu krizi koju je izazvala ruska agresija na Ukrajinu je djelovanje Moldavije, koja je je pozvala EU da uvede sankcije odbjeglom oligarhu kojeg optužuje da pomaže Rusiji u vođenju hibridnog rata protiv vlade u Kišinjevu. Riječ je o Ilanu Șoru, koji na svaki način nastoji srušiti moldavsku vladu.

Usmanov se nedavno našao u središtu interesa u Hrvatskoj kad je nestala jahta Irina VU čiji je navodno vlasnik (tvrdi da nije). Njegova je press služba tada Jutarnjem poručila da "gospodin Usmanov nije oligarh". Iako ta apozicija stoji uz njegovo ime pri gotovo svakom spominjanju. Poznat je kao bivši vlasnik engleskog nogometnog kluba Arsenal.

image

Irina Vu, 35-metarska jahta bivše supruge Alishera Usmanova

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Budući da nema poznatih poslovnih interesa u Mađarskoj, smatra se da je riječ o ispunjavanju Putinove želje jer ga smatraju čovjekom od povjerenja šefa Kremlja. Tako se tumači i mađarski interes za Fridmana, bivšeg (?) bankara, i njegova kompanjona Petra Avena.

Orbánovi su emisari prije nekoliko mjeseci, nakon što je popis sankcioniranih utvrđen, naknadno zatražili da se ukloni Kiril, patrijarh Ruske pravoslavne crkve, bliski saveznik Putina i njegovih agresorskih ciljeva. Njih dvojica dijele kulturno-civilizacijske poglede na svijet.

Predsjedanje Unijom

Predstavnici Budimpešte su, prenosi Politico, protiv produljenja sankcija sa šest na dvanaest mjeseci jer im se tako oduzima mogućnost da češće ucjenama pokušavaju ishoditi neke ustupke. U diplomatskim se krugovima uznemireno gleda prema ljetu iduće godine kada bi Mađarska trebala preuzeti predsjedanje Unijom - iskustvo s bivšim slovenskim premijerom Janezom Janšom bilo je više nego ozbiljno upozorenje. Rješenje postoji: oduzeti Mađarskoj, temeljem Članka 7 Europskog ugovora, pravo glasa.

Telex.hu u utorak je objavio da će mađarski parlament konačno, iduće srijede, početi raspravu o ratifikaciji ulaska Finske i Švedske u NATO. Brza procedura je počela nakon summita u Madridu prošle godine i dosad je 28 članica potvrdilo ulazak posljednje dvije nordijske zemlje u članstvo.

Turska pokušava iskoristiti trenutak besprizornim zahtjevima Švedskoj o izručenju navodnih terorista, primarno Kurda. Kako se može iščitati iz izjava, američki državni tajnik Antony Blinken je tijekom posjeta Ankari početkom tjedna predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu poručio, na zatvorenom razgovoru, "da trebaju bliže raditi na pitanjima ... kolektivne sigurnosti".

Blinkenove riječi

Blinken je donio veliku pomoć i teško će mu moći reći "ne". Mađarska se dosad krila iza Turske dok je mogla kako bi zaustavila širenje NATO-a jer se to Putinu ne sviđa. Andrew Rettman u EUobserveru otvoreno naziva Orbána "vodonošom turskog i ruskog predsjednika". U Budimpešti su pročitali Blinkenove riječi i shvatili da je vrijeme skrivanja završeno. Nadaju se, također, da će tim ustupkom na razini EU opet moći ostvariti privilegij, izuzeće ili takvo što.

Sigurno je da neće dobiti željeni novac iz fondova, što je najveći Orbánov poraz. Mađarski premijer doveo je u pitanje i predanost NATO-u nakon što je objavljeno da je vlada pokrenula čistku vojnog vrha, posebno onih koji su više vremena proveli u Savezu, što stvara dojam da, poput Erdoğana, kani vojsku staviti pod punu kontrolu.

Orbán je prošle godine bio najavio da se zemlja mora dodatno naoružati (da, podsjeća na Vučića), ali je to učinio mudrije, sklapajući sporazume s europskim proizvođačima oružja (Rheinmetall, Dynamit Nobel), kojima je ponudio povoljne uvjete rada, uključujući i subvencije. Izvoz će moći i u Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:36