DONESENA ODLUKA

Mađarska donirala državno zemljište kineskom sveučilištu koje se otvara u Budimpešti

Kritičari Viktora Orbana strahuju da bi planirani kampus, vrijedan 2 milijarde dolara, mogao potkopati kvalitetu visokog obrazovanja
Viktor Orban
 Olivier Hoslet/POOL/AFP

Mađarski parlament odobrio je u utorak vladin prijedlog donacije državnog zemljišta kineskom sveučilištu, čije je otvaranje planirano u Budimpešti, usprkos nedavnim prosvjedima na kojima je vlada optužena za približavanje Pekingu.

Kritičari nacionalističkog premijera Viktora Orbana strahuju da bi planirani kampus, vrijedan 2 milijarde dolara, mogao potkopati kvalitetu visokog obrazovanja i pomoći Pekingu u povećavanju svog utjecaja u Mađarskoj i Europskoj uniji.

Orbanova vlada argumentira da kinesko sveučilište može pomoći u privlačenju novih istraživačkih i razvojnih centara te investicija u Mađarsku, koja se uvelike oslanja na strana ulaganja za pokretanje gospodarskog rasta.

Zastupnici vladajućeg Fidesza premoćno su glasali za doniranje četiri parcele na obalama Dunava zakladi zaduženoj za planirani kampus Sveučilišta Fudan, čije je središte u Šangaju.

Zakon nalaže da vlada mora predstaviti konačne planove projekta, uključujući i troškove, parlamentu do kraja 2022. godine, nakon sljedećih izbora u travnju. Potom bi se o tome glasalo na referendumu, rekao je Orban prošloga tjedna.

Međutim, gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony, koji pokušava postati Orbanov izazivač na izborima iduće godine, traži referendum o kampusu prije izbora.

"Građani Budimpešte rekli su svoje o vladinim planovima: 96 posto ih ne želi kinesko komunističko sveučilište na mjestu (studentskog doma)", objavio je Karacsony u ponedjeljak na Facebooku.

Prošloga je tjedna Orban - koji je prisilio liberalno Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), čiji je osnivač milijarder George Soros, da se preseli u Beč 2019. - odbacio kritiku da će zbog kampusa Peking povećati utjecaj u Mađarskoj.

"Sve takve zemlje, uključujući Kinu ili Vijetnam, započinju svaki međunarodni sastanak uvjeravajući nas da traže samo pragmatičnu suradnju i da nam ne žele nametati svoje ideološke stavove", kazao je Orban na novinskoj konferenciji.

Orbanovi liberalni oponenti optužuju ga za približavanje Kini, Rusiji i drugim iliberalnim vladama te za udaljavanje od europskih saveznika zbog narušavanja neovisnosti pravosuđa i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2021 07:32