KAMEN SPOTICANJA

Mađarska i Poljska ne popuštaju u vezi veta na proračun EU, zadnja prilika za dogovor u petak

Ako se blokada ne riješi, proračun će morati funkcionirati po sustavu "privremenih dvanaestina", što se nije dogodilo od 1988.
Peter Szijjarto
 Attila Kisbenedek/AFP

Mađarska i Poljska ostaju pri svojem vetu na novi višegodišnji proračun EU-a i plan za oporavak od koronakrize, rekao je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka s poljskim kolegom u Bruxellesu.

"Potvrdili smo da ćemo se podržavati”, izjavio je Szijjarto, po video snimci objavljenoj na Facebooku. "Nećemo dopustiti bilo kakav pokušaj u cilju razbijanja te suradnje”.

Mađarska i Poljska blokiraju cijeli financijski paket težak preko 1800 milijardi eura jer ne žele da se dodjela sredstava iz europskog proračuna uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava.

Za dogovor o Višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. i odluku o vlastitim prihodima europskog proračuna potrebna je suglasnost svih zemalja članica, što znači da bez pristanka Mađarske i Poljske nema rješenja.

Vjerojatno zadnja prigoda za prevladavanje blokade bit će samit čelnika zemalja članica koji se održava 10. i 11. prosinca.

Ako se blokada ne riješi, proračun za sljedeću godinu morat će funkcionirati po sustavu "privremenih dvanaestina", što se nije dogodilo još od 1988. godine. Taj sustav predviđa da se mjesečno ne smije potrošiti više od jedne dvanaestine proračuna iz prošle godine.

Plan za oporavak od koronakrize može biti usvojen i bez Mađarske i Poljske putem pojačane suradnje zemalja članica koje to žele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 12:23