NOVI DOGOVOR

Mađarska i Rusija postigle sporazum sa Gazpromom o opskrbi plinom od 1. listopada

Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina, 3,5 milijardi preko Srbije
Ministar Peter Szijjarto
 Attila Kisbenedek/AFP

Mađarska i Rusija postigle su dogovor o svim uvjetima novog dugoročnog sporazuma o opskrbi plinom koji će stupiti na snagu 1. listopada, objavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Sporazum s Gazpromom sklopljen je na 15 godina, s mogućnošću izmjene kupljenih količina plina nakon 10 godina, dodao je mađarski ministar u objavi na Facebooku.

"Dogovorili smo se i o cijeni i ona je puno povoljnija od cijene koju smo plaćali prema sporazumu koji je Mađarska potpisala 1995., a sada istječe", napisao je Szijjarto, ne navodeći detalje.

Dodao je da će sporazum biti potpisan do kraja rujna.

Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina, 3,5 milijardi preko Srbije i milijardu preko Austrije.

Szijjarto je rekao da će većina isporuka prema novom ugovoru stizati putem novog interkonektora na srpskoj granici koji će početi s radom do listopada.

Ruska kompanija potvrdila je da su se sastali s mađarskim ministrom vanjskih poslova, ali nije navela detalje sastanka.

"Strane su razmatrale ključna pitanja i perspektive suradnje u sferi prirodnog plina, uključujući isporuke plina Mađarskoj", navodi Gazprom u priopćenju.

Mađarska je do sada većinu uvezenog plina nabavljala u Rusiji koji je stizao plinovodom preko Ukrajine, a proteklih je godina diverzificirala uvoz, otvorivši prekogranične interkonektore s većinom susjednih zemalja.

Od Royal Dutch Shella kupuju pak ukapljeni prirodni plin, koji stiže preko terminala (LNG) na Krku, podsjeća Reuters.

Otkada je preuzeo premijersku dužnost 2010. godine, Viktor Orban smanjio je ovisnost Mađarske o ruskom plinu, ali zagovara interese Moskve u EU, opetovano pozivajući na ukidanje ekonomskih sankcija Rusiji, uvedenih nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, napominje agencija.

Budimpešta je 2014. s Rusijom potpisala i ugovor o izgradnji dva nuklearna reaktora u elektrani u Paksu, koju bi trebala izgraditi ruska državna tvrtka za atomsku energiju Rosatom. Projekt je u međuvremenu odgođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:23