POPUŠTANJE MJERA

Mađarska i Švicarska sljedeći tjedan otvaraju terase, a Belgija i Izrael granice

Želimo dio naših starih života natrag, objavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban na Facebooku
 Ilustracija/GERGELY BESENYEI/AFP

Mađarska će otvoriti terase kad cijepi 3,5 milijuna ili polovicu stanovništva što se očekuje idući tjedan, objavio je premijer Viktor Orban u srijedu, a otvaranje terasa i sportskih natjecanja s gledateljima najavila je i Švicarska, dok granice otvaraju Belgija i Izrael.

Mađarska je počela postupno otvarati trgovine i neke usluge nakon što je prošli tjedan cjepivo primila trećina populacije. S obzirom na bolnice pretrpane covid pacijentima, liječnička komora taj je potez ocijenila preuranjenim, objavio je Reuters.

Orban, koji hoda po tankoj žici između rekordnih brojeva zaraženih i pritiska da otvori gospodarstvo, objavio je ublažavanje mjera, uključujući otvaranje restorana.

"Želimo dio naših starih života natrag", objavio je Orban na Facebooku. Također je rekao da bi se postupno mogle otvoriti i škole, a vrtići sigurno od idućeg ponedjeljka.

Uz otvaranje terasa restorana i sportskih natjecanja s gledateljima, švicarska vlada je objavila i da će od 19. travnja otvoriti kina, kazališta i koncertne dvorane, iako će posjetitelji morati nositi maske i držati distancu.

Sveučilišta i druge obrazovne ustanove za odrasle moći će održavati nastavu uživo uz smanjeni kapacitet.

Ublažavanje mjera dolazi unatoč tome što je epidemiološka situacija i dalje krhka te se pogoršala posljednjih dana.

"Iako je situacija nestabilna, daljnje otvaranje Saveznom vijeću je prihvatljivo", priopćila je vlada.

Švicarski stav suprotan je susjednoj Njemačkoj gdje kancelarka Angela Merkel traži od parlamenta privremene ovlasti koje bi joj omogućile da uvede zatvaranje u područjima s visokom incidencijom koronavirusa.

Belgija, u kojoj je prelazak granice u turističke ili neke druge svrhe koje nisu nužne bio zabranjen od kraja siječnja, ponovno od ponedjeljka vraća tu mogućnost, rekao je premijer Alexander De Croo, a prenosi AFP.

Zabrana putovanja u EU ukida se s nedjeljom navečer, ali putovanja se i dalje ne preporučuju, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Za putovanja izvan EU-a pravila se ne mijenjaju.

Sad će belgijski građani moći putovati u zemlje EU-a, ali uz striktno praćenje po povratku što znači da će, ako se vraćaju iz "crvene zone" morati napraviti test prvi i sedmi dan po povratku te biti u izolaciji.

Belgija će također od 8. svibnja omogućiti otvaranje terasa barova i restorana, prvi put u šest mjeseci.

De Croo je rekao da vlada zauzima oprezan pristup jer se "slika pandemije promijenila. Ne borimo se protiv istog virusa kao i prije godinu dana. Virus i njegove varijante su zarazniji i agresivniji".

Nakon mjeseci zabrane putovanja i jedne od najbržih kampanja cijepljenja na svijetu, Izrael sad želi pustiti turiste u zemlju, uz dokaz da su cijepljeni protiv koronavirusa. Taj plan trebao bi se početi realizirati 23. svibnja.

Izrael se gotovo potpuno zatvorio nakon izbijanja pandemije, a budući da je turizam važna grana gospodarstva, vlada polako popušta restrikcije nakon znatnog napretka u programu cijepljenja i pada broja novih infekcija i težih slučajeva covida-19.

Društvo se u Izraelu već počelo otvarati i građani koji su dobili dvije doze cjepiva ili oni koji su preboljeli covid-19 mogu u kazališta, muzeje ili hotele.

Neki tvrde da je takva odluka diskriminirajuća prema onima koji su izabrali ne cijepiti se ili onima koji se ne smiju cijepiti iz zdravstvenih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 14:53