ORBAN OPET SOLIRA

Mađarska je blokirala zajedničku izjavu EU članica o haškom nalogu za uhićenje Putina

Očekuje se da će se o nalogu za uhićenjem Putina raspravljati i na summitu Europskog vijeća koji se održava 23. i 24. ožujka

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp

Mađarska je blokirala zajedničku izjavu država članica Europske unije o nalogu za uhićenjem Vladimira Putina koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu, piše Ukrajinska Pravda.

Zbog veta Mađarske šef EU diplomacije Josep Borrell izdao je izjavu samo u svoje ime, a u njoj stoji da je primio na znanje odluku Međunarodnog kaznenog suda.

- Ovaj je potez tek početak pozivanja Rusije na odgovornost za zločine u Ukrajini, ujedno i važna odluka za međunarodnu pravdu i za Ukrajince, kazao je u nedjelju Borrell.

Osim njega, zajedničku izjavu pustili su ministri pravosuđa članica EU u kojoj su poduprli odluku Međunarodnog kaznenog suda. Mađarska, opet, tu izjavu nije supotpisala.

Očekuje se da će se o nalogu za uhićenjem Putina raspravljati i na summitu Europskog vijeća koji se održava 23. i 24. ožujka, piše Bloomberg koji navodi da bi zaključci mogli biti slični izjavi Borrella.

No, prema Bloombergu, neki bi EU čelnici mogli tražiti još žešći i jasniju osudu Putina i potporu odluci ICC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 02:11