‘ŠTO JE PRIJE MOGUĆE‘

Mađarska predsjednica za ratifikaciju ulaska Finske i Švedske u NATO savez

‘U sadašnjoj situaciji pristupanje Švedske i Finske je opravdano. Vjerujem da će Nacionalna skupština donijeti mudru odluku‘

Katalin Novak

 Attila Kisbenedek/Afp

Mađarska predsjednica Katalin Novak zatražila je u srijedu od zastupnika da ratificiraju ulazak Finske i Švedske u NATO "što je prije moguće".

Zastupnici su u srijedu počeli raspravu o prijedlozima nakon što mjesecima u parlamentu nije bilo pomaka.

"To je kompleksna odluka, s ozbiljnim posljedicama, stoga je potrebno pažljivo razmatranje", napisala je Novak na Facebooku.

"Moj stav je jasan: u sadašnjoj situaciji pristupanje Švedske i Finske je opravdano. Vjerujem da će Nacionalna skupština donijeti mudru odluku što je prije moguće", dodala je.

Sve zemlje članice NATO-a osim Mađarske i Turske ratificirale su ulazak dvije nordijske zemlje koje su aplicirale za NATO u svibnju prošle godine nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Pristupanje novih članica moraju ratificirati svi saveznici, njih 30, a Turska već nekoliko mjeseci blokira taj proces i traži zakonske izmjene jer, kako tvrdi, Švedska simpatizira i podržava kurdske teroriste.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u utorak poziv Turskoj i Mađarskoj da omoguće Finskoj i Švedskoj da se pridruže zapadnom vojnom savezu.

"Vrijeme je za ratifikaciju i punu dobrodošlicu i Finskoj i Švedskoj kao članicama", rekao je Stoltenberg u Helsinkiju, govoreći zajedno s finskom premijerkom Sannom Marin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 03:17