BEZ SKRIVENE AGENDE

Mađarska se okreće od euroskeptičnog saveza s Italijom

Viktor Orbán
 Goran Mehkek / CROPIX

Vladajuća mađarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbána neće se pridružiti euroskeptičnom savezu pod vodstvom Italije uoči predstojećih izbora za Europski parlament, unatoč njihovom zajedničkom čvrstom protivljenju migracijama, rekao je u srijedu vladin dužnosnik.

Ranije ovaj mjesec, desno-populistički zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini predložio je da Italija i Poljska ujedine snage i preoblikuju Europu s ciljem stvaranja euroskeptičnog saveza prije izbora za Europski parlament u svibnju.

Orbán je podržao inicijativu rekavši kako želi da protumigrantske stranke osvoje većinu glasova na izborima. Ipak, visoki dužnosnik izjavio je za Reuters da će se Fidesz usmjeriti na jačanje liste mađarskih kandidata za Europsku pučku stranku.

- Ovdje nema nikakve skrivene agende. Jedina poveznica je ta što oba političara, i Salvini i Orbán, imaju sličan, no ne identičan pristup migracijskim izazovima - rekao je državni tajnik Szabolcs Takacs.

- Poljska stranka PiS i talijanska Liga nisu članice EPP-a, dok stranka Fidesz s druge strane jeste. To jasno određuje naše stajalište - rekao je Takacs.

Takacs je također komentirao da je Mađarska odlučno podržala kandidaturu Manfreda Webera za idućeg predsjednika Europske komisije.

Mađarska je u sukobu s europskim institucijama oko, kako kritičari kažu, provođenja demokratskih standarda i kontroverznih reformi koje utječu na neovisnost pravosuđa i medija u toj zemlji.

Europski parlament izglasao je u rujnu prošle godine sankcije Mađarskoj zbog ignoriranja pravila EU o demokraciji, građanskim pravima i korupciji što je izoliralo premijera Orbána od njegovih moćnih saveznika.

Takacs je dodao da se Orbán nada kako će se sukob Mađarske i europskih institucija smanjiti nakon izbora te da Europska komisija treba manje zauzimati političku ulogu.

- Za razliku od trenutnog predsjednika, Europska komisija ne bi se trebala postaviti kao politički igrač u idućem institucijskom krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:54