MNOGI SU NEZADOVOLJNI

MAĐARSKA UKINULA PRIZNAVANJE RODNOG IDENTITETA TRANSRODNIH OSOBA 'Ovo je žalosno je i skandalozno'

 Ilustracija / Michael Debets / Alamy / Alamy / Profimedia

Usprkos negodovanju i prosvjedima međunarodne zajednice, Mađarska je u utorak zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba.

Parlament je sa 134 glasa usvojio članak 33 prijedloga zakona koji rod definira kao "biološki spol dobiven rođenjem i utemeljen na primarnim karakteristikama spola i kromosoma".

Protiv članka je glasalo 56 zastupnika, a četvero je bilo suzdržano.

Od 2004. do sada, u toj članici EU -a bio je moguć upis promjene spola i izdavanje novih osobnih dokumenata.

- Žalosno je i skandalozno da je parlament odlučio usvojiti taj grozan zakon, usprkos zabrinutosti više desetaka udruga civilnog društva i međunarodnih organizacija, među kojima su Vijeće Europe, Europski parlament i razna tijela Ujedinjenih naroda - rekao je Tamas Dombos, član mađarskog LGBT saveza.

- Upotrijebit ćemo sva moguća pravna sredstva kako bismo osporili taj zakon pred mađarskim i međunarodnim sudištima - poručio je Dombos.

Amnesty International (AI) ocijenio je da je odluka Budimpešte u suprotnosti s međunarodnim i nacionalnim obvezama Mađarske koje se odnose na ljudska prava.

Početkom svibnja, mađarski parlament je odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju, međunarodni dokument o sprečavanju nasilja nad ženama zbog, kako je rečeno, promoviranja "destruktivne rodne ideologije".

Na mađarskim sveučilištima već su ranije ukinuti rodni studiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 10:17