OBUZDAVANJE ZARAZE

Mađarska uvodi mjere za dolaske iz rizičnih zemalja, Hrvatsku ostavila na zelenoj listi

Mađarska je ukinula većinu ograničenja u svibnju i otvorila svoje granice za putnike iz zemalja EU-a i susjednih, trećih zemalja
Ilustracija
 Herbert P. Oczeret/APA/AFP

Mađarska od srijede uvodi nova ograničenja putovanja kako bi spriječila širenje koronavirusa, najavio je u nedjelju šef kabineta premijera Viktora Orbana, po kojemu se te mjere ne odnose na Hrvatsku.

Pod novim pravilima mađarski državljani koji se vraćaju iz rizičnih zemalja s crvene ili žute liste morat će proći zdravstvenu provjeru na granici i ići u karantenu. Karantena se može izbjeći jedino s predočena dva negativna testa na Covid-19 stara najviše pet dana, najavio je Gergely Gulyas.

Ista pravila vrijedit će i za strance koji dolaze iz zemalja sa žute liste, dok će onima s crvene ulazak u Mađarsku biti zabranjen.

Mađarska je ukinula većinu ograničenja u svibnju i otvorila svoje granice za putnike iz zemalja EU i susjednih, trećih zemalja.

Gergely Gulyas rekao je da su nova ograničenja potrebna kako bi se koronavirus zadržao "izvan granica" i izbjeglo ponovno zatvaranje zemlje.

"Ove restrikcije su zbog zaštite naše slobode", rekao je Gulyas.

Albanija, Kosovo, Crna Gora i Ukrajina, između ostalih, nalaze se na crvenoj listi.

Srbija, Bugarska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo su na žutoj listi, dok se u i iz Hrvatske zasad može slobodno putovati.

Tranzit i teretni prijevoz, kao i poslovna putovanja su izuzeci, ali će se provoditi zdravstvene provjere na granici.

Mađarska, u kojoj ima oko 10 milijuna stanovnika, bilježi 4.234 slučajeva koronavirusa i 595 mrtvih. U nedjelju je izvijestila o pet novih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:21