PONUDA

Mađarska vlada želi kupiti budimpeštansku zračnu luku koja je privatizirana još 2005.

Orban je rekao da aerodrom želi vidjeti u domaćim rukama, no da vlasnici do sada nisu bili zainteresirani za prodaju
Viktor Orban
 Jure Makovec/AFP

Mađarska vlada podnijela je dioničarima Budapest Airporta neobvezujuću ponudu za kupnju glavne mađarske međunarodne zračne luke, objavio je u ponedjeljak njezin operator AviAlliance.

Vlada premijera Viktora Orbana objavila je ove godine da je zainteresirana za kupnju većinskog udjela, napomenuvši da je njezina privatizacija bila suprotna mađarskim „strateškim interesima“.

Orban je rekao da aerodrom želi vidjeti u domaćim rukama, no da vlasnici do sada nisu bili zainteresirani za prodaju.

Najveći je dioničar zračne luke, s 55,44 posto udjela, Avi Alliance, nekadašnji Hochtief AirPort, čiji je vlasnik kanadski mirovinski fond radnika u javnom sektoru PSP Investments.

Ostali su dioničari singapurski GIC Special Investments i kanadski Caisse de dépôt et position du Québec Quebeec, s vlasničkim udjelima nešto većim od 21 posto.

"Možemo potvrditi da je mađarska vlada podnijela neobvezujuću ponudu dioničarima zračne luke u Budimpešti. U interesu naših sudioničara i iz pravnih razloga dužni smo proučiti potencijalne ponude", priopćio je AviAlliance u odgovoru na upit Reutersa o vladinoj ponudi.

"Mi nismo inicirali ponudu, AviAlliance je predani dugoročni investitor. Zaista se nadamo da ćemo dobiti priliku da i dalje ulažemo u ovu zračnu luku", naglasili su.

Glasnogovornik vlade i kanadski fond nisu željeli komentirati objavu ponude, a singapurski fond nije odmah bio dostupan za komentar.

Otkada je Orban 2010. postao premijer, vlada je povećala državno vlasništvo u strateškim sektorima poput bankovnog, medijskog i energetskog.

Trenutno nema vlasnički udio u budimpeštanskoj zračnoj luci koja je privatizirana 2005. godine.

Ministar inovacija i tehnologije Laszlo Palkovics izjavio je u lipnju u intervjuu za portal vasarnap.hu da je budimpeštanska zračna luka ključna za oživljavanje turizma nakon pandemije, kritiziravši njegove vlasnike da ne ulažu dovoljno u kvalitetu usluga.

Budapest Airport srednje je veličine i brzo raste, profitirajući od procvata cjenovno povoljnih putovanja. Našli su se u problemima nakon što je izbila pandemija koronavirusa, koja je blokirala putovanja.

Pandemija je utjecala na budimpeštansku zračnu luku, kao i na sve druge zračne luke u Europi, ističu u AviAllianceu, koji ima udjele i u lukama u Hamburgu, Dusseldorfu, Ateni i glavnom gradu Portorika San Juanu.

"Nastavili smo, ipak, ulagati u infrastrukturu i rad zračne luke u sadašnjoj krizi jer vjerujemo u njezin brzi gospodarski oporavak i dugoročni potencijal rasta", priopćili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:00