KAŽU DA ŠTITE DJECU

Mađarska zbog LGBT sadržaja tinejdžerima zabranila posjet izložbi World Press Photo

Mađarski nacionalni muzej prestao je prodavati ulaznice mladima nakon što se za to angažirala krajnje desna stranka Mi Hazank

Mađarski nacionalni muzej (arhivska fotografija)

 Gardel Bertrand/Hemis.fr/Hemis Via Afp

Mađarska vlada zabranila je mlađima od 18 godina da posjete izložbu World Press Photo koja je izložena u Budimpešti, navodeći kao razlog LGBT sadržaj na nekim fotografijama.

Nacionalistička vlada premijera Viktora Orbana promiče kršćansko-konzervativnu agendu i 2021. zabranila je "prikazivanje i promicanje homoseksualnosti" u knjigama i filmovima dostupnima mlađima od 18 godina, unatoč oštrim kritikama skupina za ljudska prava i Europske unije.

U subotu je Mađarski nacionalni muzej prestao prodavati ulaznice za izložbu fotografija mladima, nakon što se za to angažirala krajnje desna stranka Mi Hazank/Naša domovina.

"Na temelju inicijative Mi Hazanka, mladi ispod 18 godina ne mogu posjetiti izložbu u Nacionalnom muzeju jer se time krši zakon o zaštiti djece", rekla je krajnje desna stranka državnoj tiskovnoj agenciji MTI.

Novo pravilo objavljeno je na web stranici muzeja kasnije u subotu.

Ranije ove godine neki mađarski knjižari kažnjeni su zbog prodaje knjiga koje prikazuju homoseksualnost, a koje nisu bile zamotane u plastiku kako to zahtijeva zakon.

Zakon iz 2021., za koji vlada kaže da mu je cilj zaštititi djecu, izazvao je zabrinutost u LGBT zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:10