‘UGROŽENA NAM JE SIGURNOST‘

Mađarska zbog rata u Ukrajini proglasila izvanredno stanje, Orban će vladati dekretom: ‘Svijet je na rubu...‘

"Vidimo da su rat i sankcije Bruxellesa doveli do ogromnih ekonomskih potresa i drastičnog rasta cijena"

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je u utorak ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa.

Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućava uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini, a Bloomberg izvještava da je Orban nedugo potom i proglasio izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini koje će na snagu stupiti u srijedu.

Mađarska je u izvanrednom stanju, ali zbog epidemije koronavirusa, još od proljeća 2020., a ono bi trebalo prestati krajem ovog mjeseca.

To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama.

Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz.

Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti oporba i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

Što se tiče novoproglašenog izvanrednog stanja zbog rata u Ukrajini, Orban je u kratkoj videoporuci najavio da će prve mjere donijeti već u srijedu, ali zasad nema informacija o kakvim je mjerama riječ.

Prema njegovim riječima, sukob u Ukrajini ugrožava energetsku i financijsku sigurnost Mađarske.

- Vidimo da su rat i sankcije Bruxellesa doveli do ogromnih ekonomskih potresa i drastičnog rasta cijena. Svijet se nalazi na rubu ekonomske krize. Vlada, koristeći se svojim pravima u skladu s ustavom, od ponoći proglašava izvanredno stanje, izjavio je Orban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 11:04