NAPETI ODNOSI

MAĐARSKI MINISTAR OBRUŠIO SE NA RUMUNJSKOG PREDSJEDNIKA 'Takve izjave su necivilizirane, morate pokazati više poštovanja prema Mađarima'

Peter Szijjarto
 ATTILA KISBENEDEK / AFP

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pozvao je u srijedu rumunjskog predsjednika da "pokaže više poštovanja prema Mađarima" pošto je Klaus Iohanis optužio Socijaldemokratsku stranku (PSD) da "želi Transilvaniju prepustiti Mađarskoj".

Iohannis je ranije u srijedu komentitrao prešutno odobrenje nacrta zakona rumunjskog zastupničkog doma o teritorijalnoj autonomiji za regiju Szekler i kazao da se PSD, koji ima relativnu većinu, "trsi predati Transilvaniju Mađarima".

Rumunjski predsjednik je potom postavio pitanje što bi mađarski premijer Viktor Orban "mogao ponuditi zauzvrat", a šef mađarske diplomacije Szijjarto uzvratio je da su njegove izjave "posebice necivilizirane i mogu potaknuti mržnju".

"Klaus Iohannis bi trebao biti svjestan da je većina Mađara iz Transilvanije i Szeklera glasala za njega na rumunjskim predsjedničkim izborima", rekao je Szijjarto.

Istaknuo je da je u interesu Mađarske njegovati dobre odnose s Rumunjskom i podsjetio da su dvije zemlje važni gospodarski partneri.

Mađarima u Transilvaniji i regiji Szekler, nastavio je Szijjarto, u interesu su dobri odnosi između dviju zemalja.

Dodao je, međutim, da je zbog najnovijih izjava nekih rumunjskih političara "teško održavati dobrosusjedske odnose".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:11