PETER SZIJJARTO

Mađarski šef diplomacije: 'Držimo palčeve za hrvatsku Vladu, želimo da bude stabilna i jaka'

Na pitanje s kim je postigao dogovor da se problemi ne rješavaju preko medija, je li to bilo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom prije izbora u Hrvatskoj, Szijjarto je rekao da taj sastanak bio na stranačkoj osnovi
Peter Szijjarto
 Laszlo Balogh / REUTERS

Mađarska želi s Hrvatskom imati stratešku suradnju i rješavati probleme izravnim razgovorima, a ne preko medija, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

"Na naše odnose gledam kao na strateške. Nismo bili zadovoljni s našim bilateralnim odnosima za vrijeme bivše hrvatske vlade. Sjećate se da je bivši premijer usporedio Mađarsku s najcrnjom diktaturom prošlog stoljeća i to je nešto što nismo mogli prihvatiti i što smo odbacili. S novom vladom imamo znatnu bolju suradnju, bolje se razumijemo, ne optužujemo se međusobno i dogovorili smo se da ćemo pokušati riješiti sporove i moguće sukobe, ali ne pred javnošću. Prvo ćemo izravno razgovarati i pokušati doći do dogovora jer nema smisla komunicirati preko medija, a ne osobno. Komunikacija preko medija može samo još više pogoršati bilateralne, a to je nešto što bismo željeli izbjeći", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova skupini hrvatskih novinara na marginama sastanka šefova diplomacija zemalja članica NATO-a.

Za komentar Szijjartove izjave zamoljen je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji također sudjeluje na sastanku NATO-a.

"Mi smo s našim mađarskim susjedima popravili odnose, oni su danas normalni i imamo normalnu komunikaciju. Hrvatska ima svoje nacionalne interese, ima ih isto tako u Ini, Mađari imaju svoje nacionalne interese i ja sam uvjeren da ćemo pronaći rješenje za Inu, ali ne putem medija i ne u javnom prostoru, nego u direktinim razgovorima između dviju vlada. Što se tiče arbitraže o odnosima Ine i MOL-a, ona se nastavlja", rekao je Kovač.

Szijjarto je također govorio i o pitanju Ine i MOL-a.

"MOL je strateška mađarska kompanija, jedna od najvećih i za nas je vrlo važno da MOL ima korektan i pošten pristup prema zemljama u kojima je aktivan. Ono što mi u ovom slučaju očekujemo jest da Hrvatska poštuje međunarodne i nacionalne zakone, ali ne želim u to dublje ulaziti, to je stvar odnosa između kompanija i ne želim još više pogrošati sitauciju. Ono što želim reći i naglasiti da naš interes jest imati konstuktivnu i stratešku suradnju s Hrvatskom. Nije bilo slučajno, to je bilo načelno, da smo učinili puno da Hrvaska uđe u EU i u ovom slučaju doista ne razumijemo zašto neki političari pokušavaju produbiti probleme između dviju zemalja", rekao je Szijjarto.

Na pitanje s kim je postigao dogovor da se problemi ne rješavaju preko medija, je li to bilo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom prije izbora u Hrvatskoj, Szijjarto je rekao da taj sastanak bio na stranačkoj osnovi.

"Sastanak s Tomislavom Karamarkom i Mirom Kovačem prošlo ljeto bio je na stranačkoj osnovi. Mi pripadamo istoj političkoj opciji, Europskoj pučkoj stranci (EPP) i prirodno je da se sastajemo. Tada smo razgovorali o općoj suradnji između dviju zemalja i bili smo istog mišljenja da nije prihvataljivo da imamo tako loše odnose", rekao je mađarski ministar ističući da su sada odnosi dviju zemalja bolji i da je, primjerice, Mađarska bila jedno od prvih odredišta novog hrvatskog ministra vanjskih poslova.

"Tada smo se dogovorili da ćemo pokušati međusobno razgovarati što je više moguće kako bismo riješili sukobe i mislim da je to normalan način. Razumijem da ima nekih lobističkih i interesnih skupina, možda i u Hrvatskoj također, koje žele da ti bilateralni odnosi budu loši, ali ne želimo služiti njihovim interesima, budite sigurni u to", rekao je.

Na upit da komentira mogućnost da MOL izgubi u arbitražnom postupku, Szijjarto je rekao da je to hipotetičko pitanje na koje nema smisla odgovorati. Na izravan upit je li on za zaustavljanje arbitražnog postupka odgovorio je: "Mislim da bi komentari bilo koje vrste s mojeg gledišta bili štetni".

Nije htio komentirati ni odnose u hrvatskoj Vladi u vezi s pitanjem Ine i MOL-a.

"Možete biti sigurni da se nikad ne miješamo u unutarnjopolitička pitanja u Hrvatskoj", rekao je, dodajući da se nada, kao partner iz EPP-a, da će vlada ostati stabilna.

"Mi želimo da Hrvatska bude stabilna i jaka, a da bi zemlja bila stabilna i jaka mora imati stabilnu vladu, tako da ćemo držati palčeve za hrvatsku Vladu", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2021 11:12