ČLAN JOBBIKA ŠOKIRAO MAĐARSKU

Mađarski zastupnik: 'Židove moramo popisati, oni su opasnost za državu'

Izjava parlamentarnog zastupnika ultradesne mađarske stranke Jobbik, Martona Gyongyosija, šokirala je cijeli svijet, pogotovo Židove koji su njegovim riječima direktno pogođeni.

Gyongyosi, koji je i stranački šef za vanjsku politiku, usred parlamenta u Budimpešti je zatražio da se sastavi lista Židova u Mađarskoj jer oni predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost zemlje.

Davidova zvijezda

Uz to je oštro osudio napad izraelske vojske na pojas Gaze, a svoju argumentaciju za popisivanje Židova obrazložio je na neuvjerljiv način: - Budući da su sada svi Židovi u ratu s muslimanima, kao takvi su potencijalni izvor opasnosti za građane Mađarske.

Njegov zahtjev je pokrenuo niz demonstracija diljem svijeta, od kojih su najveće bile u Budimpešti. Više stotina demonstranata na kapute je stavilo žute Davidove zvijezde, identične onima kojima su Židove tijekom Drugoga svjetskog rata obilježavali nacisti. Unatoč prosvjedima i burnim reakcijama iz Izraela i SAD-a, Marton Gyongyosi nije podnio ostavku na svoje mjesto u parlamentu.

Gyongyosi je otprije poznat po netolerantnoj politici prema Židovima i Romima, a često se citira i njegova izjava kojom objašnjava svoj politički stav prema tim manjinama.

- Ja nisam antisemit, ali Židovi su problem. Također nemam ništa protiv Roma, ali pravi problem su Cigani - sarkastično je zaključio Gyongyosi.

Nacionalističku stranku Jobbik mnogi povezuju s fašističkom strankom Strelasti križevi koja je vladala Mađarskom posljednjih mjeseci Drugoga svjetskog rata i aktivno sudjelovala u progonu mađarskih Židova koji su do njihova dolaska na vlast bili djelomično zaštićeni pod režimom regenta admirala Miklósa Horthyja.

Napadi na Rome

Jobbik je sa svojih 47 osvojenih mandata trenutačno treća stranka u mađarskom parlamentu.

Stranka je osnovala i svoju paravojnu miliciju po uzoru na Hitlerove jurišne odrede Sturmabteilung (SA) te uniformirani često upadaju u romska naselja i izvikuju rasističke parole. Poznati su i slučajevi podmetanja požara u kuće te premlaćivanja Roma koji im se slučajno nađu na putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:53