NE PRIHVAĆAJU UCJENE

MADRID POTPUNO ODBACIO KATALONSKI POZIV ZA POSREDOVANJEM Rajoy ih oštro upozorio: 'Vratite se zakonu pa ćemo razgovarati!'

 Andrea Comas / REUTERS

Španjolska vlada odbacila je poziv proneovisnog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta za posredovanjem koje bi pomoglo riješiti katalonsku krizu i pozvao ga je da se vrati poštivanju zakona, prenose u četvrtak agencije. "Ako Puigdemont želi razgovarati ili pregovarati ili poslati posrednike, on savršeno dobro zna što mora učiniti prije toga: vratiti se zakonu od kojeg nikada nije smio odustati", reagirala je je španjolska središnja vlada u priopćenju.

Vlada konzervativnog premijera koju vodi Mariano Rajoy upozorila je Carlesa Puigdemonta da ona "neće nikada prihvatiti ucjenu (...) Povucite prijetnju o odvajanju", rekao je. U srijedu navečer Carles Puigdemont je ponovio predložio da se međunarodni posrednici uključe u rješavanje katalonske krize te je ustvrdio da je dobio "nekoliko prijedloga" koje Madrid nije prihvatio.

Puigdemont je u govoru optužio španjolskog kralja Filipa VI. da je hotimice ignorirao milijune Katalonaca osudivši njihove težnje za neovisnošću. "Ne samo da je Puigdemont pokazao da je čelnik koji radi izvan zakona, on je apsolutno izvan stvarnosti", poručila je potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria u srijedu navečer.

Na referendumu u nedjelju u Kataloniji, koji je španjolska policija nasiljem nastojala spriječiti, glasalo je 2,6 milijuna od 5,3 milijuna birača, a od izašlih, uglavnom zagovornika neovisnosti, 90 posto se izjasnilo za proglašenje samostalne republike Katalonije. Dijalog gluhih vodi se već nekoliko godina između Madrida i katalonske vlade što je zemlju dovelo u najtežu političku krizu od pokušaja državnog udara u veljači 1981.

Mariano Rajoy odbija razgovarati o referendumu o samoodređenju u Kataloniji pozivajući se na ustav koji predviđa da se takav tip referenduma može održati samo na cjelokupnom prostoru Španjolske. Katalonski parlament sazvao je za ponedjeljak posebnu sjednicu kako bi odlučio o koracima nakon referenduma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 15:11