DOZVOLA PARLAMENTA

MADURO DOBIO POSEBNE OVLASTI 'DA SPASI VENEZUELU' Narednih 12 mjeseci vladat će dekretima!

Venezuela je u teškoj poziciji i suočava se s nestašicom hrane i osnovnih potrepština
 AFP

Parlament Venezuele zasad je odobrio prijedlog prema kojem bi predsjedniku Nicolasu Maduru, nasljedniku preminulog Huga Chaveza, bilo dozvoljeno vladati zemljom dekretima u idućih 12 mjeseci.

PREDSJEDNIK VENEZUELE ŠALJE VOJSKU I U TRGOVINE ODJEĆE I AUTA 'Trgovci neće varati građane!'

Zakon još treba proći kroz odobrenje posebne komisije i drugi krug glasanja u Nacionalnoj skupštini, no ne očekuje se mijenjanje sadržaja prijedloga. Maduro ističe kako će posebne ovlasti iskoristiti za borbu protiv korupcije i gospodarske krize u zemlji, no njegovi kritičari strahuju da će ih iskoristiti za ušutkavanje opozicije. "Ovaj zakon moristit će se za onemogućavanje glasa oporbe, nevladinih organizacija i drugih protivnika vlade, izjavili su iz tih skupina.

No, Venezuela je u teškoj poziciji i suočava se s nestašicom hrane i osnovnih potrepština, a također i prekidima opskrbe strujom i 54-postotnom godišnjom inflacijom. Predsjednik Maduro, koji ne uživa jednaku popularnost među pristašama poput Chaveza, već je pod prijetnjom vojske prisilio pojedine trgovačke lance da snize cijene tvrdeći da pljačkaju narod. Uveo je i stroge kontrole kupovanja stranih valuta, većinom dolara, kako bi obuzdao crno tržište. Tvrdi da je žrtva ekonomske sabotaže i stoga traži posebne ovlasti kako bi zemlju spasio od propasti, a vjeruje se da će ih i dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:43