VENEZUELA

Maduro se nada "pristojnom i iskrenom" dijalogu s Bidenom: ‘Strpljivo ćemo raditi...‘

‘Donald Trump ostavlja miniran teren između američke i venezuelske vlade‘, rekao je Maduro
Nicolas Maduro
 Marcelo Garcia/AFP

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je da želi raditi na uspostavi "pristojnog" dijaloga sa Sjedinjenim Državama kada Joe Biden preuzme dužnost na čelu najveće svjetske sile.

"Strpljivo ćemo raditi i nadam se uspostaviti kanale pristojnog, iskrenog i izravnog dijaloga s budućom vladom Joea Bidena", izjavio je Maduro u tv-obraćanju.

Dan ranije Nicolas Maduro čestitao je Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi i rekao da je spreman na dijalog, a čelnik venezuelske oporbe Juan Guaido, privremeni samoproglašeni predsjednik, pozdravio je izbor demokratskog kandidata.

U odgovoru na američke sankcije određene kako bi ga izgurale s vlasti, Nicolas Maduro prekinuo je diplomatske odnose s Washingtonom u siječnju 2019. kada je administracija Donalda Trumpa priznala Juana Guaidoa privremenim predsjednikom.

"Donald Trump ostavlja miniran teren između američke i venezuelske vlade", rekao je Maduro u nadi da će s Bidenovom administracijom završiti američki "intervencionizam" u Latinskoj Americi.

Optužen da je ostao na vlasti zahvaljujući prijevari na izborima, Maduro je od svibnja 2018. pod pritiskom Washingtona koji ga smatra diktatorom.

Washington je u travnju 2018. uveo gospodarske sankcije Venezueli, među kojima embargo na naftu, glavni resurs zemlje.

Američka vlada nudi nagradu od 15 milijuna dolara svima koji mogu dati informacije kojima bi se omogućilo uhićenje Nicolasa Madura kojeg Sjedinjene Države optužuju na "narkoterorizam".

Unatoč pritisku, Maduro se uspio održati na vlasti posebice zahvaljujući podršci oružanih snaga i saveznika, među kojima su Kuba, Rusija, Kina, Turska i Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 00:21