StoryEditor
KRIZA JOŠ TRAJE

MADURO ZATVORIO MORSKU GRANICU DA ZAUSTAVI DOPREMU HUMANITARNE POMOĆI 'To je spektakl kojem je jedina svrha preuzeti državu'

 
Ilustracija: granica između Kolumbije i Venezuele
 Luisa Gonzalez / REUTERS

Venezuelska vlada u srijedu je zatvorila morsku granicu prema Nizozemskim Antilima da spriječi dopremu humanitarne pomoći koju je najavila oporba predvođena samoproglašenim predsjednikom Juanom Guaidoom.

Potpredsjednica Delcy Rodriguez rekla je da je vlada odlučila preispitati odnose s otocima Aruba, Curacao i Bonaire te da će zatvorenost granica biti na snazi "na neodređeno vrijeme".

"Činjenica da je Curacao odlučiti pridružiti se ovom 'spektaklu' kojem je jedina svrha preuzeti Venezuelu, rezultirala je time da će Venezuela ne samo zatvoriti granicu već i preispitati naše odnose s tim zemljama", rekla je Rodriguez.

Oporbeni čelnik Juan Guaido koji se proglasio privremenim predsjednikom u čemu ga je na čelu sa Sjedinjenim Državam priznalo 50-ak zemalja, najavio je da će hrana i lijekovi iscrpljenom stanovništvu stići kopnom i morem u subotu.

SAD je poslao tone pomoći u Kolumbiju na granicu s Venezuelom, a predsjednik Nicolas Maduro takvu je pomoć odbacio, rekao je da je to "jeftini show" i računa na pomoć svojih saveznika Rusije i Kine.

Amnesty upozorava na samovoljna smaknuća i uhićenja

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International optužila je u srijedu venezuelske sigurnosne snage da su samovoljno ubile nekoliko osoba i privele stotine drugih u kampanji zastrašivanja prosvjednika protiv Madura.

U izvješću naslovljenom "Glad, kazna i strah, formula za represiju u Venezueli", Amnesty navodi da su deseci ljudi umrli u pet dana prosvjeda od 21. do 25. siječnja, uglavnom od vatrenog oružja, a uhićeno je 900 osoba.

Amnesty poziva UN-ovo Vijeće za ljudska prava da poduzme akciju kako bi se stalo na kraj "potpunoj nekažnjivosti koja prevladava u Venezueli" tako što će osnovati neovisno tijelo i zadužiti ga za istragu kršenja ljudskih prava.

Zamrzavanje inozemnih računa

Guaido je rekao da je razgovarao s predsjednikom Švicarske u pokušaju da se zamrznu bankovni računi koji pripadaju njegovoj zemlji, najbogatijoj po zalihama nafte, ali potpuno osiromašenoj i potonuloj u krizu.

Venezuelska vlada ima račune u Švicarskoj i otkriveno je da protuzakonito pokušava preseliti dio tih računa, rekao je Guaido.

"Činimo sve što možemo da zaštitimo ta sredstva koja pripadaju Republici (Venezueli)", rekao je.

Nije naveo tko je uočio te pokušaje niti je li dosad neki novac doista prensen na druge račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2020 16:02