ČELNIK VENEZUELE

MADURO ŽELI NOVI ODNOS S SAD-om 'Ako se dvije vlade poštuju, obje su strane na dobitku. Konfrontacija proizvodi samo gubitnike'

Nicolás Maduro
 AFP

Venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro poručio je u intervjuu za Washington Post da želi izravno razgovarati s Washingtonom radi izgradnje novog odnosa između SAD-a i Venezuele.

- Ako se dvije vlade poštuju, bez obzira na veličinu Sjedinjenih Država, i ako postoji dijalog, razmjena istinitih informacija, budite sigurni da možemo izgraditi novi tip odnosa - rekao je Maduro za američke medije.

- U odnosu baziranom na poštovanju obje su strane na dobitku. Konfrontacija proizvodi samo gubitnike. To je formula - citira Washington Post njegove riječi.

Njemačka novinska agencija dpa primjećuje da nema naznaka da su SAD i njegovi ključni saveznici, uključujući europske zemlje, spremni promijeniti stav da Maduro mora napustiti predsjedničku poziciju.

Venezuelanski predsjednik pak, po svemu sudeći, želi prekinuti političku pat-poziciju u zemlji, procjenjuje dpa, podsjećajući da pedesetak država, uključujući SAD, smatra Madura uzurpatorom, priznajući za legitimnog predsjednika oporbenog čelnika Juana Guaidóa.

Predsjednik Venezuele optužuje SAD da ga pokušava svrgnuti, tvrdeći da je upravo Washington, između ostaloga, orkestrirao neuspjeli pokušaj državnog udara početkom prošle godine, kad se oporbeni čelnik Juan Guaidó proglasio privremenim predsjednikom, osporavajući legitimitet Maduru.

Guaidó je u nedjelju doputovao u Bogotu gdje ga je dočekao kolumbijski predsjednik Iván Duque, izjavivši da će venezuelanski dužnosnik sudjelovati na regionalnoj konferenciji o borbi protiv terorizma.

- Izražavamo dobrodošlicu predsjedniku Venezuele Juanu Guaidóu u Kolumbiju. Danas poslijepodne održat ćemo radni sastanak. Predsjednik Guaidó sudjelovat će u ponedjeljak na (konferenciji o borbi protiv terorizma) - objavio je Duque na Twitteru.

Prošli je put Guaidó napustio Venezuelu prije gotovo godinu dana, prekršivši sudsku zabranu prijelazom granice u Kolumbiju kako bi pomogao u dostavljanju pomoći u organizaciji SAD-a.

Kolumbijski mediji pišu da bi se u Bogoti trebao sastati i s američkim ministrom vanjskih poslova Mikeom Pompeom, ali Washington nije službeno potvrdio tu informaciju.

Pompeo je trenutačno u Berlinu gdje sudjeluje na konferenciji o sukobu u Libiji. U ponedjeljak će otputovati u Kolumbiju, a potom Kostariku i na Jamajku te nakon toga na Floridu, prema informacijama State Departmenta.

SAD je Venezueli uveo sankcije koje su izolirale venezuelansku ekonomiju, teško pogođenu višegodišnjim lošim upravljanjem i korupcijom, napominje dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:18