INAČE NEPOGREŠIVO GLASAJU ZA POBJEDNIKE

Mafija apstinirala na sicilijanskim izborima

Mafija nije propustila utisnuti svoj pečat ni na nedjeljne oblasne izbore na Siciliji. Pošto je desetljećima nepogrešivo igrala na pobjednike - dugo na Kršćansku demokraciju u kojoj je imala svoje ljude, onda na Craxijeve ljude na prijelazu s osamdesetih u devedesete, a zatim neprestano na Berlusconijeve eksponente - u nedjelju je odabrala apstinenciju.

Stroga kontrola

Nije moguće pouzdano utvrditi kako su glasali mafijaši na slobodi, ali je L’Espresso objavio da su mafijaši po tamnicama preferirali ne pojaviti se na biralištu u svom zatvoru. Od 7050 zatvorenika na Siciliji glasalo ih je samo 46, svi od reda osuđeni zbog običnih zlodjela, a ne zbog mafijaških. U Pagliarelliju, novom zatvoru u Palermu gdje su uglavnom mafijaši, od oko 1300 zatočenih na biralište je izišao 1 (jedan). Ako to nije poruka… Pitanje je: koja poruka? Da li se mafija kameleonski prilagođuje - ili ona dirigira glasovima u dovoljnoj mjeri da su stranke prisiljene ući s njom u savez da bi opstale na vlasti?

Žal za Berlusconijem?

Onda zašto je apstinirala? Zato jer je jedino za Berlusconijem otišla u glasačku korotu? Ili zato da unaprijed jasno stavi do znanja da neće imati ama baš ničega s Rosariom Crocettom, koga je osudila na smrt dok je bio gradonačelnik u Geli i koji joj je poručio, netom je pobijedio, da se može pakovati jer će je istjerati sa Sicilije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:03