OSTAO U NEVJERICI

Mafijaš se skrivao 20 godina, radio kao kuhar, prodavao voće, a onda su ga našli preko Google Street Viewa: ‘Pa kako?!‘

Nakon uhićenja, navodno je rekao policiji: ‘Kako ste me našli? Ja čak ni svoju obitelj nisam nazvao 10 godina!‘
 Google Maps

Gioacchino Gammino, osuđeni ubojica koji je na listi najtraženijih kriminalaca u Italiji, uhićen je u Galapagaru, gradu pored Madrida, gdje se tijekom godina oženio, promijenio ime u Manuel, radio kao kuhar, a posjedovao je i prodavaonicu voća i povrća, piše The Guardian. U Španjolskoj je neopaženo živio čak 20 godina.

Sicilijanska policija je u sklopu svoje potrage za Gamminom (61) otvorila više istraga, a europska tjeralica za njim je izdana 2014. Bjegunac je lociran u Španjolskoj, ali je tek Google Street View pomogao odrediti njegovu preciznu lokaciju.

Navigacijski alat, koji je dostupan preko Google Mapsa, uhvatio je sliku dvojice muškaraca koji razgovaraju izvan trgovine voćem i povrćem "Huerto de Manu" u Galapagaru. Policija je vjerovala da jedan od muškaraca jako sliči Gamminu, ali njegov identitet je potvrđen kad su pronašli popis gostiju obližnjeg restorana koji se zove "La Cocina de Manu".

Trgovina i restoran su sad zatvoreni, ali policija je pronašla fotografiju Gammina, odjevenog u kuharsku odjeću, na još uvijek postojećoj stranici na Facebooku spomenutog restorana. Bio je prepoznatljiv zbog ožiljka na lijevoj strani svoje brade. Meni restorana je uključivao jelo nazvano "sicilijanska večera".

Gammino je uhićen 17. prosinca, ali detalji povezani s njegovim uhićenjem nisu izašli u javnost dok ih nije objavila La Repubblica u srijedu.

Detalje je potvrdio tužitelj Francesco Lo Voi iz Palerma, koji je proveo zadnju istragu. - Nije da mi dane provodimo pregledavajući Google Maps da bismo pronašli bjegunce, kazao je za Guardian. - Bilo je već dugih istraga, koje su nas vodile do Španjolske. Bili smo na dobrom tragu, a Google Maps nam je samo pomogao da potvrdimo našu tragove.

Nakon 20 godina skrivanja, Gammino je mislio da je uspio prekinuti bilo kakvu svoju povezanost sa Sicilijom. Nakon njegova uhićenja, navodno je rekao policiji: 'Kako ste me našli? Ja čak ni svoju obitelj nisam nazvao 10 godina!'

Gammino je pripadao mafijaškom klanu u Agrigentu na SIciliji. Klan je devedesetih godina ušao u krvavu svađu s Cosom nostrom, glavnom sicilijanskom mafijaškom organizacijom. Prvi put je uhićen 1984., kad ga je ispitivao antimafijaški sudac Giovanni Falcone, koji je ubijen u atentatu autompbil-bombom 1992. godine.

Gammina su tražili zbog ubojstva i brojnih drugih zločina povezanih s mafijom. Uhićen je po drugi put u Barceloni 1998. Služio je doživotnu kaznu u zatvoru Rebibbia u Rimu, kad je 2002. uspio pobjeći usred zbrke koja je nastala prilikom snimanja filma u zatvoru.

To nije prvi put da je mafijaški bjegunac uhićen uz pomoć interneta. U ožujku prošle godine Mark Feren Claude Biart je uhićen na Karibima nakon što se pojavio u videu o kuhanju na YouTubeu. Biart je bio u bijegu od 2014., kad su talijanski tužitelji naredili njegovo uhićenje zbog trgovine kokainom u Nizozemskoj za klan Cacciola koji pripada ’Ndrangheti.

Do njegova uhićenja, Biart je vodio tih život među talijanskim iseljenicima u Boca Chici u Dominikanskoj Republici. Iako YouTube video snimke na kojima prezentira svoje kuharske sposobnosti nisu pokazale njegovo lice, policija kaže da su ga odale specifične tetovaže na tijelu.

Policija je 2019. uhitila kriminalca pripadnika Camorre dok je jeo talijanski tjesteninu pored svojih dviju mačaka u stanu u okolici Napulja, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:27