StoryEditor
OPERACIJA DEMETRA

MAFIJAŠI UŠLI NA NALAZIŠTA Iskopavali su vaze, krivotvorili ih i prodavali kolekcionarima

Omiljena meta “lažnim arheolozima” bilo je nalazište Agrigento čiji su ostaci danas pod zaštitom UNESCO-a. Većina opljačkanog ili krivotvorenog blaga prodana je u Njemačkoj, i to preko dviju münchenskih aukcijskih kuća
 REUTERS

Talijansko pravosuđe zatražilo je od Njemačke da im pomogne u istrazi međunarodnog mafijaškog lanca koji je arheološko blago sa Sicilije prodavao bogatim kolekcionarima na sjeveru Italije, ali i u Njemačkoj i Španjolskoj.

Tužiteljstvo u Münchenu dobilo je međunarodni zahtjev za pravnu pomoć u vezi istrage dviju aukcijskih kuća u Münchenu preko kojih su se prodavale antičke vaze, zdjele i skulpture s falsificiranim certifikatima, prenio je list Süddeutsche Zeitung. Jedna grčka vaza, s potvrdom o porijeklu, mogla je dostići cijenu od 25.000 eura.

Velika akcija

Prije godinu dana, rano ujutro 4. srpnja 2018., više od 250 policajaca istovremeno je upalo u 40 zgrada u Italiji, Njemačkoj, Engleskoj i Španjolskoj. Uhićeno je 23 ljudi: britanski trgovac umjetninama, po jedan Španjolac i Nijemac te 20 Talijana. Među uhićenima je bio 77-godišnji Francesco Lucerna, kojeg se smatra šefom operacije. U istoj akciji zaplijenjeno je 25.000 arheoloških artefakata, vrijednih na tržištu više od 40 milijuna eura. Karabinjeri su bili zadovoljni. Pod kodnim imenom Operacija Demetra, Odjel za zaštitu kulturnog nasljeđa i sprečavanje falsificiranja pri talijanskoj policiji četiri je godine vodio istragu.

Istraga je počela 2014. kad je policija otkrila ilegalne radove na lokalitetu u Riesi, malom gradu sicilijanske pokrajine Caltanissetta.

Centar mafijaške organizacije bio je na području Caltanissette. Talijani su ilegalno prekopavali arheološka nalazišta i falsificirali arheološko blago, koje su onda, opremljeno falsificiranim certifikatima, prodavali preko minhenskih aukcijskih kuća. Ili bogatim Talijanima sa sjevera zemlje, koji su znali o čemu se radi.

Najgori slučaj

Prije glavnog udara, kako je to prenio CNN, talijanska policija im je zaplijenila 3000 arheoloških iskopina i 1200 falsifikata, skupa s 1500 komada alata i detektora za metal kojima su se služili u potrazi za vrijednim zakopanim blagom. Lažne antikvitete izrađivali su u svojim radionicama u Kataniji i Riesi.

To je samo jedan primjer rastućeg svjetskog tržišta opljačkanih starina, upozoravaju stručnjaci. Doduše, najgori i najveći. “Pljačke poput ove događaju se desetljećima, ali razmjeri ovog slučaja su neuobičajeni pa spada među najgore slučajeve posljednjih desetljeća”, ustvrdio je Edgar Tijhuis, direktor Udruženja za istraživanje zločina protiv umjetnosti (ARCA).

Sicilijanska mafija je u “Operaciji Demetra” optužena da je godinama pljačkala nalazišta u Caltanissetti, s puno grčkih i rimskih ostataka. Omiljeno im je bilo arheološko nalazište Agrigento iz šestog stoljeća prije naše ere. Osnovan kao grčka kolonija na Siciliji, Agrigento je bio jedan od vodećih gradova u mediteranskom svijetu, a danas su veličanstveni ostaci u Dolini hramova pod zaštitom UNESCO-a.

Kakva je to mafija koja se bavi iskopavanjem vaza i rimskih novčića? “Mafija je uvijek tamo gdje ima novca za zaradu”, objašnjava Sandro Mattioli, šef udruženja “Mafija? Ne hvala!” Tako je korzikanska mafija 1976. optužena za krađu 118 slika Pabla Picassa s izložbe u Papinskoj palači u Avignonu, dok se sicilijansku mafiju optuživalo za krađu Caravaggiove slike “Rođenje Krista sa sv. Franom i sv. Lovrom” iz crkve u Palermu 1969. godine.

U ovom slučaju Talijani su kopali, a međunarodna mreža im je pomogla da za iskopano blago pribave falsificirane papire. Među uhićenima u “Operaciji Demetra” bio je britanski trgovac umjetninama Thomas William Veres (65), kod koga je pronađena veća količina starog novca i drugih antikviteta. Porijeklom Mađar, Veres je u studenome 1995. već bio uvjetno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora jer je bio upleten u krijumčarenje zlatnog pladnja iz četvrtog stoljeća prije naše ere, procijenjenog na 1,2 milijuna dolara. Londonski trgovac umjetninama 2017. je uhapšen u Španjolskoj, pod optužbom da barata s brojnim ukradenim dragocjenostima. Dok je 77-godišnji Francesco Lucerna bio kapo lokalnih sicilijanskih mafijaša koji su pljačkali arheološka nalazišta, smatra se da je glava kriminalnog holdinga bio londonski trgovac umjetninama Thomas William Veres. Zahvaljujući međunarodnoj suradnji i posredovanju Europola, istražitelji su uspjeli rekonstruirati čitav internacionalni kriminalni lanac. U istoj akciji u Barceloni je početkom srpnja prošle godine uhićen 37-godišnji Andrea Palma, dok je u Njemačkoj u Baden-Würtenbergu uhićen još jedan član bande. Naknadno se ispostavilo da nije Nijemac, nego 62-godišnji Talijan Rocco Mondello, Sicilijanac koji je živio u njemačkom Ehingenu. Kod njega su pronašli 30.000 eura, prenosi Sueddeutsche.

Odgovornost

Tko je od Nijemaca sudjelovao u organiziranoj umjetničkoj mafijaškoj skupini, trebala bi pokazati istraga tužiteljstva i u Münchenu. Netko je morao za to biti odgovoran, s obzirom na to da je većina opljačkanog ili pak krivotvorenog blaga, kako je to dosad procurilo u medije, prodana u Njemačkoj. Doduše, sasvim legalno: prije nego što bi došli na prodaju u neku od aukcijskih kuća u Münchenu, primjerci antičkog posuđa, novca ili skulptura bili bi opremljeni lažnim certifikatima koji su kupcima omogućavali da ih plate ne sumnjajući u autentičnost. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 18:05